Експерт за еврозоната: Шест месеца фирмите ще трябва да имат две каси

Експерт за еврозоната: Шест месеца фирмите ще трябва да имат две каси

canva

A A+ A++ A

"Имам всекидневен контакт с бизнеса - никой не е канен, нито върви някаква подготовка, затова, че ще трябва да се сменят парите“, това заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в ефира на bTV в предаването "Лице в лице“.

"Шест месеца фирмите ще трябва да имат две каси – една в лева и една в евро“, коментира и макроикономистът Стоян Панчев в студиото на предаването.

Любомир Дацов коментира още и законодателството, свързано с приемането на страната в еврозоната.

"Законът за БНБ беше изключително важен, той е последното нещо, което трябва да бъде прието, за да бъдат изпълнени всички изисквания на Европейската централна банка (ЕЦБ)“, каза още той.

Реалистична дата ли е 1 януари 2025 г. за приемането на България в еврозоната?

"4 млн. лв. ще бъдат изхарчени за отпечатване на нови 100-левови банкноти – това ми подсказва, че от БНБ не очакват да влезем в еврозоната, ако края на 2024 ще печатаме нови банкноти“, коментира Панчев. По думите му трябва да се провери тезата за влизане сега в дълбочина и да се постави по-реалистичен срок дали има готовност това да се случи.

Според Любомир Дацов за България е важно да влезе в еврозоната колкото се може по-бързо, според него никой не се подготвя за това.

"Фискалната политика е в основата на по-високата инфлация. Те заявяват, че искат да сме в еврозоната, но политиката им не отговаря на това, което трябва да бъде“, коментира бившият заместник-министър на финансите.

"4.2% е "дупката“ която трябва да постигнем, за да изпълним критерия за инфлация“, каза Панчев.

По думите му в България лихвите са много по-ниски, отколкото в голяма част от Европа.

Според него има стратегически проблем.

"Всяка година ние преследваме 1 януари като цел. Аз смятам, че почти сигурно няма да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г.“, коментира Панчев.

#еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници