Кабаиванов: Тези, които не подкрепиха Стоянов, не са седесари!

Кабаиванов: Тези, които не подкрепиха Стоянов, не са седесари!
„Моята оценка е, че те не са седесари, но партията ще им даде най-категорична оценка утре”, заяви лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поведението на депутатите от СДС ще бъде обсъдено на заседанието в понеделник на Националния изпълнителен съвет на партията.

Това съобщи председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов, цитиран от Информационна агенция „Фокус".

„Когато партията реши, че ти не представляваш идеите на СДС, това дали депутатите ще бъдат изключени или не, вече е на втори план. Това е най-тежката политическа и морална присъда, която може да получи един политик от своята партия”, коментира той.

В петък членът на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС Борис Марков опроверга информациите, че е обсъждано изключване от партията на депутати, които не са съгласни с номинирането на президента (1997 – 2002) Петър Стоянов за конституционен съдия.

Лидерът на СДС коментира констутиционната криза след несполучливото заклеването в КС на съдия Венета Марковска, при което президентът Росен Плевнелиев напусна залата и не й позволи да се закълне.

Последва изявление на премиера Борисов, който подкрепи парламента и предложи СДС да издигнат своя кандидатура за Конституционния съд.

Синият лидер Емил Кабаиванов предложи това да е бившия президент Петър Стоянов, но той не бе приет радушно нито от депутатите на СДС, нито от коалиционния партньор ДСБ.

Късно вечерта в петък Стоянов оттегли кандидатурата си с мотив международни ангажименти.

„Спрямо подкрепата на депутатите или неподкрепата им, след решението на Националния изпълнителен съвет, ще се определя кой остава в СДС и кой служи на други интереси, различни от тези на СДС, кой работи срещу СДС. На утрешното заседание ще се обсъждат действията на депутатите – вече не знам дали да ги нарека – от СДС”, каза още Кабаиванов.

„В понеделник партията ще им даде своята оценка. Моята оценка е, че те не са седесари, но партията ще им даде най-категорична оценка утре”, добави новият лидер на СДС.

Във връзка с отказа на Петър Стоянов да бъде издигнат за кандидат за член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание Кабаиванов каза, че мотивите, които Петър Стоянов изложи, са били ясни.

„Това, което разиграха БСП, Иван Костов и няколко наши депутати (от това личи колко са и депутати от СДС), вероятно също е повлияло по някакъв начин”, добави д-р Емил Кабаиванов.

В същото време премиерът Бойко Борисов коментира кандидатурата на депутата от ДСБ Екатерина Михайлова за Конституционния съд, като я нарече „прекрасна кандидатура".

#СДС #Емил Кабаиванов #Борис Марков #Петър Стоянов #Венета Марковска #КС #Росен Плевнелиев #президент #Конституционния съд #ДСБ #БСП #Иван Костов #Екатерина Михайлова #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници