Жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете

Жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете

canva

A A+ A++ A

Има малка разлика в количеството сън, от което мъжете и жените се нуждаят. Средно жените трябва да спят 12-13 минути повече от мъжете. Може да изглежда като произволна разлика, но има причини, поради които женското тяло изисква малко повече почивка от това на мъжа. При жените се наблюдава по-голяма склонност към проблеми със съня, отколкото при мъжете - което създава необходимост от наваксване на съня. Жените също са по-податливи на развитие на различни нарушения на съня като безсъние и синдром на неспокойните крака.

Половите разлики в съня възникват по време на пубертета. За разлика от мъжете, жените в тийнейджърска възраст пропускат препоръчителните 8 часа сън дневно. При тях също така има по-голяма склонност към други състояния като депресия, които допринасят за лошо качество на съня, съобщава puls.

Проблемите със съня са особено разпространени по време на големи хормонални промени в живота на жената, като менструация, бременност и менопауза. Една трета от жените изпитват спазми, главоболие и подуване на корема, които причиняват нарушения на съня по време на менструалния им цикъл. Жените с тежък предменструален синдром по-често съобщават за тревожни сънища, сънливост, умора и проблеми с концентрацията.

Безсънието представлява затруднение при заспиване през цялата нощ. В резултат на това, страдащите не се чувстват бодри при събуждане и изпитват трудности през деня. Безсънието е често срещано нарушение на съня, но жените са с 40% по-склонни да страдат от него, отколкото мъжете. Те също така са по-склонни да изпитат симптоми на сънливост през деня. Жените може да са по-податливи на безсъние поради няколко причини:

Хормони - хормоналните промени, свързани с менструация, бременност и менопауза, могат да повлияят на цикъла сън/събуждане.

Нарушения на настроението - жените са по-склонни да страдат от тревожност и депресия, отколкото мъжете, което може да доведе до безсъние и други проблеми, свързани със съня.

Синдромът на неспокойните крака причинява усещане за изтръпване в краката, което се появява, когато човек легне, последвано от движение на краката с цел намаляване на дискомфорта. Тъй като симптомите се появяват в легнало положение и могат да бъдат облекчени само чрез движение, много жени със синдром на неспокойните крака имат затруднения със съня.

#Сън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти