Може ли да приемаме мелатонин, без да си навредим?

Може ли да приемаме мелатонин, без да си навредим?

canva

A A+ A++ A

Ако имате проблеми със съня, които дълго време не се решават, тогава думата "мелатонин" ви е позната: или сами сте я потърсили в Гугъл, или вашият лекар ви е казал за този хормон, пише Woman.bg. Но възможно ли е да го приемате на таблетки? Каква полза и вреда носи мелатонинът?

Какво ни помага да заспиваме бързо и да се събуждаме бодри, в отлично настроение? Два хормона, които работят в комбинация: кортизол и мелатонин. Първият се произвежда в надбъбречните жлези, а вторият - в хипофизата.

Кортизолът, наричан още хормон на стреса, е "активен" сутрин: той е отговорен за това да отворите очи сутрин и да станете от леглото в добро настроение.

През деня нивото на кортизола постепенно намалява, а към вечерта, когато слънцето залезе, започва интензивно да се произвежда мелатонин, който подготвя организма за сън.

Мелатонинът е светлочувствителен: образуването му се влияе от интензивността на заобикалящата ви светлина. Ако е нощ и работите на компютъра си, или скролвате в социалните мрежи, ретината на окото ви е изложена на светлината от екрана на джаджата ви и процесът на производство на мелатонин се нарушава.

Ползи от мелатонина

Мелатонинът не е свързан само със съня. Организмът е цялостна система, така че хормонът влияе върху работата на всички органи.

Той има антиоксидантно действие, което означава, че предпазва клетките от увреждане от реактивни кислородни видове и помага да не остарявате прекалено бързо.

За какво още е полезен този хормон:

- Намалява риска от рак, сърдечни и съдови заболявания.

- Бори се с възпаленията, повишава имунитета, като активира тимусната жлеза, проводника на имунната система.

- Облекчава тревожността.

- Оказва положително въздействие върху репродуктивната система.

Мелатонинът трябва да се приема един или два часа преди лягане. Най-вероятно сънищата ще бъдат приятни, а събуждането - лесно, без будилник.

Вреди на мелатонина

Тъй като мелатонинът се счита за хранителна добавка, много хора не го приемат твърде сериозно. Това е голяма грешка: много е важно да не се прекалява с дозировката и продължителността на приема, в противен случай може да се постигне обратен ефект: нарушения на съня и произтичащите от това здравословни проблеми.

Подобна злоупотреба е особено опасна за възрастните хора: тези, които приемат високи дози мелатонин всяка вечер, имат повишен риск от деменция.

Освен това препаратите с мелатонин са нож с две остриета: някои от тях имат по-висока доза от хормона, отколкото е посочено, а други добавки съдържат различни примеси, например серотонин, който не може да се комбинира с антидепресанти или лекарства за мигрена.

В някои страни мелатонинът е забранен за свободна продажба, тъй като продължителната му употреба може да предизвика обратния ефект: хронично безсъние.

Има ефект от хапчетата, но той не е толкова голям: ако приемате мелатонин няколко часа преди лягане, той ще ускори времето на заспиване с няколко минути, а също така ще ви помогне да понесете по-лесно смяната на часовите зони, ако пътувате. Но за да си осигурите наистина правилен сън, ще трябва да промените начина си на живот.

#Сън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници