След 6 месеца война: Каква ще бъде новата фаза на израелската операция в Газа?

След 6 месеца война: Каква ще бъде новата фаза на израелската операция в Газа?

canva

A A+ A++ A

В Ивицата Газа палестинци започнаха да се връщат в Хан Юнис след изтеглянето на израелската армия от града. И днес израелската армия продължава да напуска южните части на палестинския анклав, но прекратяване на огъня едва ли ще бъде постигнато.

От Хамас обявиха, че преговорите в Кайро буксуват. Условието на израелския премиер е да бъдат освободени всички заложници. В плен на Хамас остават 129 души. Според израелските власти, обаче, най-малко 34-ма от тях са мъртви.

Завръщането, което палестинците от Хан Юнис се надяваха да донесе радост, а не болка.

"Преди да напуснем града, къщата ни беше ударена от ракета, но тя не избухна. Върнахме се, за да видим къщата си, но се оказа, че тя е напълно разрушена", казва Ясер Хамдан, жител на Хан Юнис.

Хан Юнис - вторият по големина град в Ивицата Газа, беше от главните мишени на израелската армия. Силите на Израел влязоха в него през декември.

"Постиженията на силите, които действаха в Хан Юнис, са много впечатляващи. Поразяване на терористи, унищожаване на вражески цели, складове, оръжия, подземия, щабове, комуникационни стаи. Всички тези задачи бяха изпълнени по много, много впечатляващ начин и по този начин Хамас престана да функционира като военна организация в цялата Ивица Газа", заяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Израел твърди, че за 6 месеца са убити 13 хиляди палестински бойци в Ивицата Газа. Ликвидирали са 113 лидери на Хамас. Най-висшите в йерархията на палестинската групировка, обаче, все още са недосегаеми. Отслабено, но все още функциониращо, е и военното крило на Хамас, което продължава да нанася изненадващи удари. Операции, които групировката извършва благодарение на мрежата от тунели. Преди войната се твърдеше, че общата им дължина е над 500 километра. Израелската армия унищожи много от подземните съоръжения, но каква част от тях продължават да действат не е ясно.

В намален състав израелската армия остава в южната част на анклава. На този етап Южна Газа ще остане откъсната от северните райони на анклава.

"Войските се изтеглят от Хан Юнис, за да се подготвят за следващите мисии", обяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Израел ще проведе операция в Рафа, независимо от призива на много държави Тел Авив да не влиза в града, където има над 1 милион души цивилно население. Изтеглените израелски войски могат да бъдат пренасочени и към границата с Ливан, където напрежението постоянно се покачва, прогнозират военни експерти.

"Няма да има прекратяване на огъня, докато не бъдат върнати заложниците. Това просто няма да се случи", посочи Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

6 месеца без хората, пленени от Хамас отбелязаха в Йерусалим. В демонстрацията се включиха над 50 хиляди души, които настояха правителството да направи повече за освобождаването на заложниците.

#Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници