Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

canva

A A+ A++ A

Израелската армия заяви, че е убила десетки палестински бойци и е арестувала над 200 души при мащабна операция в понеделник в най-големия болничен комплекс в ивицата Газа -болницата "Аш Шифа", предаде Франс прес.

(*Видеото е архивно: Израел предложили на "Хамас" двумесечно примирие в замяна на всички заложници)

Стотици цивилни бяха принудени да избягат от района.

Вашингтон потвърди смъртта при операцията на заместник-ръководителя на военното крило на "Хамас" Маруан Иса. Той е най-високопоставеният представител на палестинското ислямистко движение, убит от израелската армия в ивицата Газа от началото на войната преди близо половин година.

"Ликвидирахме повече от 20 терористи в болничния комплекс" и "над 20 в района около болницата", заяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

Той добави, че са били задържани "повече от 200 предполагаеми терористи".

Министерството на здравеопазването на ивицата Газа, контролирано от "Хамас", съобщи за "десетки убити и ранени", повечето от които цивилни, при израелската военна операция в болницата "Аш Шифа", но не посочи точни числа.

Междувременно бе съобщено, че рано тази сутрин Израел е нанесъл ракетни удари срещу няколко военни цели в околностите на сирийската столица Дамаск. Причинени са материални щети, съобщи сирийското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Сирийската противовъздушна отбрана е прехванала израелските "ракети и е свалила някои от тях", се допълва в изявлението на министерството.

Иран е основен поддръжник на сирийския президент Башар Асад в продължаващата почти 12 години гражданска война в Сирия. Подкрепата на Техеран и на ливанската шиитска групировка "Хизбула" за правителството в Дамаск подтиква Израел да извършва редовни въздушни удари, насочени към ограничаване на регионалното влияние на Иран, посочва Ройтерс.

#Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници