ВМРО: В София има епидемия от кърлежи. Общината изпусна и тази ситуация от контрол

ВМРО: В София има епидемия от кърлежи. Общината изпусна и тази ситуация от контрол

canva

A A+ A++ A

„Масово софиянци се оплакват от нашествие на кърлежи. Поне десет сигнала за последните няколко дни постъпиха в приемната ми като общински съветник. Няма столичен район, за който да не са подавани сигнали до общината. Това прави случая не инцидентен, а масов“.

Това написа в страницата си във Фейсбук общинският съветник от ВМРО в СОС Карлос Контрера.

„Общината и районните администрации закъсняха с обработката срещу кърлежи. От месеци предупреждавам, че ще бъдат изпуснати нещата. На 11 март (преди почти месец) сезирах Столична община, че още тогава има данни за ухапани от кърлежи в София и тази година популацията ще се развие по-рано. Все още нямам отговор, но пък десетките жалби и сигнали потвърждават, че нещата вече са изпуснати“, дава допълнителна информация зам.-председателят на ВМРО.

Притеснителни са данните от Националния център по заразни и паразитни болести, че случаите на лаймска болест са се увеличили двойно спрямо 2023 г. Припомняме на отговорните власти - Столична община и районните администрации, че освен лаймска болест кърлежите пренасят Марсилска треска, Ку треска и други заразни болести - изключително опасни за човека. Не бива да забравяме и че домашните любимци, основно кучетата, също стават жертва на ухапвания, които могат да доведат до тежки инфекции и смърт.

„Според публична информация обработките били започнали в края на март. Въпросът е какъв е техният обхват и ще имат ли нужния ефект, след като паразитите вече плъзнаха по зелени площи, градинки, паркове“, допълва още общинският съветник от ВМРО.

Според Контрера е необходима незабавна и всеобхватна мобилизация за обработка на откритите площи срещу популацията на кърлежите, защото в противен случай рискуваме 2024 г. да се превърне в рекордна по ухапани и заразени с болести, предавани от кръвосмучещите. Времето се затопли и зелените площи са пълни с деца, при които пък рискът от тежко протичане на инфекциозно заболяване е още по-голям.

„Отново призовавам да се вземат крути мерки, а не да се кара лежерно, защото зелените площи в София са хиляди декари и с тези темпове на работа още месеци няма да бъде извършена първа обработка на всички, камо ли повторна. Човешкото здраве е най-важното“!, категоричен е още Контрера.

Прилагаме и пълния текст на позицията на Карлос Контрера:

Масово софиянци се оплакват от нашествие на кърлежи. Поне десет сигнала за последните няколко дни постъпиха в приемната ми като общински съветник. Няма столичен район, за който да не са подавани сигнали до общината. Това прави случая не инцидентен, а масов.

Общината и районните администрации закъсняха с обработката срещу кърлежи. От месеци предупреждавам, че ще бъдат изпуснати нещата. На 11 март (преди почти месец) сезирах Столична община, че още тогава има данни за ухапани от кърлежи в София и тази година популацията ще се развие по-рано. Все още нямам отговор, но пък десетките жалби и сигнали потвърждават, че нещата вече са изпуснати.

Според публична информация обработките били започнали в края на март. Въпросът е какъв е техният обхват и ще имат ли нужният ефект, след като паразитите вече плъзнаха по зелени площи, градинки, паркове.

Притеснителни са данните от Националния център по заразни и паразитни болести, че случаите на лаймска болест са се увеличили двойно спрямо 2023 г. Припомням на отговорните власти - Столична община и районните администрации, че освен лаймска болест кърлежите пренасят Марсилска треска, Ку треска и други заразни болести - изключително опасни за човека. Не бива да забравяме и че домашните любимци, основно кучетата, също стават жертва на ухапвания, които могат да доведат до тежки инфекции и смърт.

Необходима е незабавна и всеобхватна мобилизация за обработка на откритите площи срещу популацията на кърлежите, защото в противен случай рискуваме 2024 г. да се превърне в рекордна по ухапани и заразени с болести, предавани от кръвосмучещите. Времето се затопли и зелените площи са пълни с деца, при които пък рискът от тежко протичане на инфекциозно заболяване е още по-голям.

Отново призовавам да се вземат крути мерки, а не да се кара лежерно, защото зелените площи в София са хиляди декари и с тези темпове на работа още месеци няма да бъде извършена първа обработка на всички, камо ли повторна.

Човешкото здраве е най-важното!

#кърлежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници