Кои са ефективните мерки за борба с кърлежите?

Кои са ефективните мерки за борба с кърлежите?

pixabay

A A+ A++ A

Използването на репеленти, протективно облекло и избягването на рискови места, където кърлежите живеят са най-ефективните методи за борба с тези паразити. Това обясни в "денят започва" гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, специалист "Инфекциозни болести", ВМА.

"Със затоплянето на времето, с климатичните промени, на които сме свидетели, навлизат инфекциите, които се предават чрез различни членестоноги. Мерките, насочени към нашата защита, са репеленти при излизане на открито, протективни облекла, ако можем да ограничим посещението си на рискови места - храсти, гори, високи треви. Важното е ние да открием кърлежа, да го отстраним навреме и правилно. Без възелини, без да го упояваме, опушваме. Ако нямаме достъп до лекар и сме в планината, да го извадим внимателно с хубава остра пинсета", допълни д-р Баймакова.

Медицинският специалист коментира и случаят с 4-годишното ваксинирано дете от София, което е първият случай на морбили у нас.

"Първа доза е била поставена - на 13-месечна възраст. Следващата доза е на 12-годишна възраст. Ваксинацията е в двудозов режим. Научните изследвания показват, че този режим е ефикасен.С лед първата доза протекцията няма да е максимална - около 93%. След втората доза се достига до 97-100%. Има 1% от населението обаче, което не успява да изгради достатъчно антитела. Целта на имунизацията е да имитираме една естествено развила се инфекция, като изграждаме имунен отговор, който да ни защити при нова среща. При различните инфекциозни заболявания дозите са различни. Но няма основание за паника, просто трябва да сме отговорни, да се ваксинираме според приетия у нас календар", каза д-р Баймакова.

#кърлежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите