Какви ще са особеностите на бюлетините за вота 2 в 1

Какви ще са особеностите на бюлетините за вота 2 в 1

canva

A A+ A++ A

От няколко дни сме наясно, че изборите през юни ще са 2 в 1. Преработваме всички книжа, документи решения, хронограма, които бяхме подготвили за евроизборите. След като указите на президента за насрочване на вота пристигнат в ЦИК, ще започнем с приемането на хронограмата и на първите принципни решения, които ще бъдат важни за подготовката на партии, коалиции и независими кандидати за вота”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, коментирайки подготовката за изборите.

Тя обясни, че е твърде рано да се говори какъв ще бъде софтуерът на машините и как ще се визуализират електронните бюлетини. „Повече от сигурно е, че ще има два вида бюлетини – и хартиени, и отпечатвани от машинното устройство, на които ще се гласува и за двата вида избори. Ще има и машини, на които ще се гласува само за парламентарни избори – това ще става в държави извън ЕС”, подчерта Матева.

По думите ѝ изискване по закон е, когато се провеждат национални избори на една и съща дата, бюлетините на гърба си да имат различна по цвят защита. „Тя е ясно видима. Визуално двете бюлетини от лицевата страна изглеждат еднакво. Защото и при двата вида избори имаме преференции. Досега не е имало такова съчетание. Различен е само гърбът на бюлетината”, подчерта говорителят на ЦИК.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници