Йотова: Този служебен кабинет, така както е замислен с поправките в Конституцията, е едно голямо недоразумение

Йотова: Този служебен кабинет, така както е замислен с поправките в Конституцията, е едно голямо недоразумение
A A+ A++ A

Ако Димитър Главчев реши да смени някой в този състав ще трябва да има много сериозни аргументи, защото това отново ще бъде белег на все по-задълбочаващата се политическа криза. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти до Културния център в Цетине, Черна гора, относно проектосъстава за служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.

Очевидно този служебен кабинет, така както е замислен с поправките в Конституцията, е едно голямо недоразумение, добави тя.

Йотова заяви, че няма как да коментира състава, тъй като това е моделът и практическата реализация на промените в Конституцията. Това поискаха и това получиха, добави тя.

По думите ѝ оттук нататък отговорността е на номинирания за премиер Димитър Главчев, на министрите, които той е поканил. Йотова отбеляза, че няма поглед над част от работата на номинираните за министри, но посочи, че други са много добри специалисти, каквато е според нея е номинирата за министър на финансите Людмила Петкова.

Вицепрезидентът отново заяви, че от президентската институция са изпълнили всички условия на Конституцията, както и желанието на политическите сили да се ускори този процес на преговори, на срещи, за да може изборите да са "две в едно".

На въпрос за избора на служебен премиер от страна на Радев, вицепрезидентът заяви, че това е единственият, който се е съгласил да бъде министър-председател. Това, че някои партии със задна дата обясняват как имало и други желаещи, просто не отговаря на истината, посочи тя.

Относно оставката на главния секретар на МВР тя заяви, че за нея е била изненадваща.

С приближаването на изборите, ще се вадят все повече нови и скандални факти, от така нареченото коалиционно или некоалиционно управление през последните девет месеца, посочи тя. По думите ѝ за някои партии, въпреки предупреждението на президента, предизборната кампания е започнала още от залите на президентството.

Битката със службите на партията на политическата промяна не е от вчера, както и на техния коалиционен партньор, но първо, когато един министър-председател отправя такива тежки обвинения, е изключително опасно. То е опасно преди всичко за нас българите, защото руши и малкото доверие, което имаме от институциите, особено от службите за сигурност, в размирните времена, в които живеем, заяви Йотова.

Не познавам в собствената си практика - и българска, и европейска, за толкова години политик, който да говори по такъв начин за службите за сигурност. Това се отбелязва от нашите европейски партьнори, това се пише. Искаме да влезем в Шенген. Кажете ми как на този фон те ще кажат убедено своето "Да", добави Йотова.

#Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници