ЦИК няма да може да организира избори в две поредни седмици

ЦИК няма да може да организира избори в две поредни седмици

canva

A A+ A++ A

Ако изборите за Европейски парламент и предсрочният парламентарен вот у нас са в две последователни седмици, ЦИК няма да успее да изпълни законовите си задължения. Това заяви председателят на комисията Камелия Нейкова пред президента Румен Радев.

По думите й ако изборите не са 2 в 1 най-обективно би било европейският вот да се проведе на 9 юни, а парламентарният - на 23 юни.

"При избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок до 5 дни трябва да се обявят имената на избраните евродепутати. При изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните народни представители се обявяват не по-късно от 7 дни".

Тя обясни и защо изборите не могат да са в последователни седмици: ЦИК ще трябва да се приеме всички книжка и материали от СИК, РИК и чужбина, слез което повторно да въведе данните с всички резултати и да направи анализ на несъответствията. След това трябва да се прегледат изборните протоколи, а едновременно с това да се организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващия вот.

Нейкова обясни още, че би било невъзможно машините от чужбина да се върнат у нас след първия вот, данните от тях да се свалят и те отново да бъдат изпратени в рамките на седмица.

ЦИК до голяма степен е готова за провеждането на евровота, каза Камелия Нейкова.

"Беше ясно, че тези избори ще проведат във всички държави от ЕС в периода 6-9 юни. Има едно постъпило предложение, но най-вероятно, ако изборите бъдат две в едно, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като проверихме какви са законовите възможности настоящата да се измени, няма такава възможност".

Президентът Румен Радев посочи, че кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев ще е готов със състава на служебния кабинет до края на деня, затова вика и него, и партиите на консултации утре

"В изпълнение на чл. 99, новата алинея 5, вече поканих парламентарно представените групи и г-н Главчев утре в 9:30 за да проведем консултациите и да уточним крайното време за провеждане на изборите. Едно е желанието на партиите, друго е готовността на ЦИК".

Президентът коментира, че от организирането на прозрачни и честни избори зависи легитимността на институциите. Обяви се за избори 2 в 1 по няколко причини.

"На първо място - да имаме по-висока избирателна активност, която виждаме, че с всеки избор намалява, на второ място да не разкарваме хората два пъти в рамките на близък времеви период и на трето място- да спестим ресурси".

Вчера председателят на комисията Камелия Нейкова обяви, че ЦИК очаква издаване на указ за насрочването на избори, независимо в каква комбинация ще бъдат.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници