Денков: В ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията

Денков: В ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията
A A+ A++ A

Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават, че това е работа на Антикорупционната комисия. Нека да видим как сега двете служби ще докажат, че вържат работа в полза на обществото. Това, по което може да се съди, е кой хваща повече контрабанда, заяви премиерът акад. Николай Денков. Министър-председателят отговаряше тази сутрин близо час на въпроси на граждани и медии във „Фейсбук“. Премиерът акцентира върху данните от изминалата година, които показват, че след промените в ръководството на Агенция „Митници“ има рекордни количества задържани наркотици и контрабанда.

„Откакто беше назначен новият директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова има рекордно количество задържани наркотици. Много странно е точно тя да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици. Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата“, заяви акад. Денков. Премиерът отбеляза, че е поискал официална информация от ДАНС, но до момента не му е предоставена. Министър-председателят посочи, че от доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. „Госпожа Банкова е била служител в ДАНС, няма да се учудя, ако има информация, която ставайки шеф на „Митници“-те всъщност да използва. Аз не мога да ги потвърдя, но точно това е работа на службите - да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са или не“, добави акад. Денков.

Премиерът коментира и подадената оставка от главния секретар на МВР. „Живко Коцев е под сериозен натиск от доста време от страна на министъра и поне от месец казва, че има колебания дали да остане на поста, защото не може да си върши работата“, изтъкна акад. Денков. Министър-председателят добави също, че отдавна не е разговарял и с министъра на вътрешните работи и му няма доверие, след няколко неща, които са се случили. Друго министерство, което според акад. Денков не се намира в добро състояние, е това на електронното управление.

Попитан за решението на парламента да спре възможността на правителството да разходва пари от бюджета, премиерът Денков беше категоричен, че това е противоконституционно. Това е пример за опит да се изземат правомощия на Министерския съвет, защото си вършим работата, заяви министър-председателят. Той припомни, че именно настоящото правителство за първи път е изготвило методика, която ще спомогне да бъдат намалени трупаните през последните 15 години неравенства в публичния сектор. Политика на правителството беше да се вдигат доходите така, че да се намалят неравенствата в България, изтъкна акад. Денков. Министър-председателят акцентира върху последователната социална и здравна политика на кабинета. В резултат е налице увеличение на пенсиите, безплатни учебници за учениците, безплатни лекарства за близо 600 000 души, безплатни детски градини и др.

„Правителството наложи дневен ред, който успя да придвижи толкова реформи. Важно е България да продължи по европейския път на развитие. Да не се окаже, че сме се отклонили от важните реформи“, заяви още премиерът. Според акад. Денков ротацията не се е състояла именно заради липсата на воля позитивните промени да продължат. „Ротацията се провали, защото някой искаше избори и това не сме ние“, добави министър-председателят. „Господин Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. И всъщност голяма част от проблемите, които виждаме, са именно, защото той започна да командва процесите, той започна да командва ГЕРБ. Всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него. Проблемът на България днес се казва Делян Пеевски“, заяви още акад. Денков. Той изрази опасения дали служебният кабинет ще успее да организира честни избори.


#ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници