Ракета падна на 200 метра от Зеленски и Мицотакис в Одеса

Ракета падна на 200 метра от Зеленски и Мицотакис в Одеса

фейсбук

A A+ A++ A

Руска ракета падна на 200 метра от украинския президент Володимир Зеленски и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на посещението им в Одеса, пише португалският в. "Обсервадор", предава БТА.

Знае се, че в резултат на нападението са загинали най-малко петима души и няколко са били ранени. Сред тях няма членове на украинското или гръцкото ръководство, но двамата лидери са усетили ударната вълна от експлозията, отбелязва португалското издание, като добавя, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е осъдила нападението в "Екс":

"Осъждам силно подлото нападение, извършено от Русия срещу Одеса по време на посещението на Зеленски и Мицотакис. Никой не беше сплашен от този нов опит за терор - със сигурност не двамата лидери на терен, нито смелият народ на Украйна. Повече от всякога стоим редом с Украйна", подчерта тя.

След нападението Зеленски подчерта, че Украйна се нуждае от "повече защита". "Днес разговарях с премиера на Гърция за това как да подобрим защитата на нашите хора тук, в Южна Украйна. Ще има преговори с други държави и лидери. Високо ценим всеки жест на помощ", заяви Зеленски в "Екс", отбелязва португалското издание.

В. "Вашингтон пост" на свой ред цитира думите на гръцкия премиер, който заяви след инцидента: "Чухме звук от сирени и експлозии, които бяха много близо до нас. Нямахме време да отидем на безопасно място. Беше много поразително преживяване". "Разбираме, че тази война засяга всички; няма хора, които да са извън войната. Войната не щади никого, а Украйна се противопоставя на варварска сила. Различно е да четеш за войната във вестника и да я почувстваш, да я чуеш със собствените си уши", подчерта Мицотакис.

Тъй като безпилотните самолети и ракетите, които се насочват към Одеса, обикновено се изстрелват от близкия окупиран Кримски полуостров, който също е на Черно море, хората там обикновено имат малко време да потърсят убежище след обявяването на въздушна тревога, отбелязва американското издание.

Руските сили "не се интересуват дали целите са военни, или цивилни; които и да са те, независимо дали има чуждестранни гости, тези хора не се интересуват", заяви на свой ред Зеленски, цитиран от британския в. "Гардиън".

Но руското министерство на отбраната твърди, че ударът е бил по "хангар в района на търговското пристанище в Одеса за безекипажни катери за военни цели на украинските въоръжени сили", отбелязва британското издание и припомня, че само преди дни 12 души, включително пет деца, бяха убити при удар на руски дрон по жилищен блок в същия черноморски град - едно от най-смъртоносните нападения срещу цивилни от седмици насам.

Говорител на Съвета за национална сигурност към президента Джо Байдън заяви, че нападението в Одеса показва "спешната нужда" от оръжия. "Този удар е поредното напомняне за това как Русия продължава да атакува Украйна безразсъдно всеки ден", гласи изявлението, направено в момент, когато Белият дом се опитва да сложи край на блокирането от страна на републиканците на нови пакети от американска помощ за Украйна.

Париж и Киев подписват споразумение за дългосрочна военна помощ, пише френският в. "Фигаро".

Вместо договаряне на нови доставки, се предвижда да се развие директно производство на оръжие за Украйна, отбелязва френското издание. Подобно споразумение вече беше подписано с Германия, а през януари британците откриха щафетата с изненадващо посещение в Киев на премиера Риши Сунак.

Тези споразумения следват логиката, очертана на последната среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г., когато страните членки на организацията отказаха да определят график за присъединяването на Украйна към НАТО. Поради това силите от Г-7, към които се присъединиха още 25 държави, решиха да преговарят за двустранни партньорства с Киев, отбелязва "Фигаро".

Френско-украинското споразумение предвижда "предоставяне на цялостна помощ на Украйна" за "възстановяване на нейната териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници". В споразумението, подписано за "период от десет години", Париж се задължава да предостави "до 3 млрд. евро" "допълнителна" военна помощ на Киев през 2024 г., след подкрепата, която Франция е определила на 1,7 млрд. евро през 2022 г. и 2,1 млрд. евро през 2023 година. Тази цифра беше очаквана с нетърпение в момент, когато Франция беше критикувана, че не казва ясно какви са размерите на помощта ѝ, отбелязва изданието.

Очаква се Макрон да се срещне днес с ръководителите на всички френски партии, за да им представи стратегията си за увеличаването на военната помощ за Украйна. Срещата се организира седмица след изказването му за изпращането на западни войници, което засили разделенията преди европейските избори, отбелязва френският в. "Поан".

Американският в. "Ню Йорк таймс", от своя страна, пише за оттеглянето на украинските сили от Авдеевка (на украински Авдиивка), под заглавието "прекалено малко боеприпаси, прекалено много руснаци".

#Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници