МВР обвиниха Атанас Атанасов в лъжа

МВР обвиниха Атанас Атанасов в лъжа
A A+ A++ A

Продължават политическите нападки към Министерството на вътрешните работи. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение. Тази позиция разпространиха от силовото ведомство.

Ето какво пишат още те:

С изненада разбираме, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение.

За пореден път се налага да правим уточнение, че ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани. Налице е трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес, независимо от вида на вота. Преди всички избори, едно от първите действия е създаване на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Този щаб се ръководи не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура, каквато е главният секретар.

Безпочвените и голословни нападки, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове, категорично не отговарят на истината. Резултатите от вложените усилия са недвусмислени – близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г. Отчетът бе представен именно от главния секретар на МВР.

Разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов.

Повод за реакцията на вътрешното министерство е изказването на Атанасов, в който критикува струкртурата по следния начин: "Искам да ви кажа два факта. Август миналата година Калин Стоянов смени 18-19 директори на ОДМВР, без да съгласува с никого тези свои действия. На местните избори имаше между 400 000 и 500 000 недействителни гласове и нямаше нито една реализирана операция за неутрализиране на купуване на гласове.Това показва, че този министър не е надежден. В крайна сметка служебният министър-председател трябва да чуе гласа на всички политически сили", каза в кулоарите на парламента ген. Атанасов.

Припомняме, че през миналата седмица "Венно разузнаване" обвиниха Атанасов в уронване на престижа на институцията.

В неделя СФС на МВР също разпространи своя позиция, в която разкритикува политическите атаки срещу ведомството в навечерието на поредните предстоящи избори.

#Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници