Доц. Мария Пиргова: За да намалят правомощията на президента, ПП-ДБ се простреляха

Доц. Мария Пиргова: За да намалят правомощията на президента, ПП-ДБ се простреляха

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Българският политически живот е изключително изкривен. Съдържа само лобистки интереси, груповщина, партийщина. Политиката се е превърнала в икономически интереси, които на вълчи принцип действат на всички нива в държавата.

Това мнение изрази пред БНР доц. Мария Пиргова, политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според нея се намираме в "непрекъсната политическа истерия".

"ПП-ДБ смениха Конституцията по невероятно глупав начин. За да намалят правомощията на президента, се простреляха", заяви Пиргова.

"За съжаление, ГЕРБ и ДПС наблюдаваха, смееха се и оставиха това да се случи."

Преподавателят оспори "мантрата" за "независимите експерти", като я определи като "предизборни митове", които се повтарят непрекъснато.

"Хората в тази ситуация няма за кого да гласуват. Партиите не предлагат нищо ново. В тази диктатура на ГЕРБ и ДПС, към която се присъединиха и ПП-ДБ, да се очаква да се появят нови политически идеи, нова гражданска активност – как? Непрекъснато се насажда страх, работи се срещу нови партии, нови идеи, срещу младите хора. Избирателната активност ще бъде слаба, защото гражданите вече са омерзени", коментира политологът в предаването "Преди всички".

Купуването на гласове ще бъде много голям фактор. Корпоративният вот ще бъде на високи нива. Изборите няма да бъдат демократични, честни и европейски, изказа опасения Мария Пиргова.

Много трудно се прави политика в общество, което се е приспособило към сивата икономика и беззаконието, подчерта доц. Пиргова.

"Нови политически субекти, които се създават, се отказват, защото не виждат възможност за пробив, дори на местно ниво. В тези условия пробив е труден."

#Мария Пиргова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници