Политолози: Сериозна битка за балотажа на основните трима кандидат-кметове за София

Политолози: Сериозна битка за балотажа на основните трима кандидат-кметове за София

Стоп кадър/Euronews 

A A+ A++ A

Основните трима кандидати в София ще имат сериозна битка за балотажа.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът доц. Мария Пиргова.

Имаше фаворит в София, но сега виждаме, че нещата са разместени доста от гражданите. Близки са позициите на първите трима, допълни колежката ѝ Цветанка Андреева.

Преди да се направи "сглобката" някои градове бяха разпределени между основните политически сили. Изглежда, че София предварително беше дадена на „Промяната“. До последно Борисов ми се струва, че не искаше да излъчи кандидат, но го натиснаха. Пловдив, Варна и други големи градове са договорени. Но мисля, че гражданите ще решат битката по свой начин, независимо какви указания ще дават партийните лидери. Наблюдаваме доста по-професионална кампания от други пъти. В провинцията излизат много хора, които са силни в познаването на местната политика и проблемите. Въпросът е къде отиват тези хора след изборите. Хора има, това показват местните избори. Перник на мен на кметско ниво ми изглежда ясен. Аз смятам, че в София Васил Терзиев и Ваня Григорова ще отидат на балотаж. Сглобката на властта е направена стабилно. Има разпределение по сектори на обществени поръчки, за Лукойл, Банката за развитие и т.н. Всичко е разпределено, допълни Пиргова.

Ако има политически договорки "на тъмно" няма как да знаем. Но винаги има силен протестен вот в София. В кандидатурата на Васил Терзиев имаше скандал и това отдаде влияние. Гражданските кандидатури са с идеята да разширят партийния вот, но понякога става обратното. Mисля, че кандидат кметовете можеше да поговорят за тероризъм, за гетата в София, в Пловдив и т.н. Не се говори за такива неща. Според мен Ваня Григорова няма да отиде на балотаж. Твърде лява е. Тя събира протестен вот, наказателен, но това не може да те направи кмет, пък смята Цветанка Андреева.

#Мария Пиргова #Цветанка Андреева #местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници