ЦИК: Не обслужваме политически интереси!

ЦИК: Не обслужваме политически интереси!
За пореден път Централната избирателна комисия е превърната в удобна мишена на политическо недоволство, алармират от ЦИК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия не е политически орган, подчертаха от ЦИК по повод началото на организацията за провеждане на референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България.

„За пореден път Централната избирателна комисия е превърната в удобна мишена на политическо недоволство," алармират от ЦИК.

От Комисията подчертават, че тя не е политически орган и с приеманите решения и методически указания не обслужва интересите на политическите партии и коалиции.

„ЦИК прилага законите, както са приети от Народното събрание, дори и когато има неясни разпоредби или липсва детайлна регламентация на въведените правни институти," уверяват от Комисията.

При оргазнизацията на националното допитване, насрочено за 27 януари 2013 г., се прилагат „непълни и недостатъчно ясни текстове, които се съдържат в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, без да намира достатъчно опора и в разпоредбите на Изборния кодекс, който се прилага за неуредените въпроси", оплакват се от ЦИК.

Централната избирателна комисия приема протоколни решения, които са „отдавна познати в правото", отбелязват от там.

„Всички решения на ЦИК могат да бъдат обжалвани по съдебен ред (вж Решение № 4/ 2011 г. на Конституционния съд, Раздел ІV). Действията на ЦИК не са оставени без съдебен контрол," изтъкват от ЦИК.

Решенията се вземат с мнозинство от две трети, което е допълнителна гаранция, че по никакъв начин ЦИК не може да обслужва която и да е политическа сила, коментират от Комисията.

В рамките на своите правомощия ЦИК предприема всички необходими действия за организирането и произвеждането на националния референдум на 27 януари 2012 г. и уверява българските граждани, че той ще бъде произведен при гарантиране на техните права, заявяват още от ЦИК.

#ЦИК #референдум #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници