ИТН: 14 пъти сигнализирахме управляващите, че Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ ще изпадне в дефицит

ИТН: 14 пъти сигнализирахме управляващите, че Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ ще изпадне в дефицит

БТА

A A+ A++ A

От "Има такъв народ" (ИТН) посочиха в декларация от парламентарната трибуна, че 14 пъти са сигнализирали управляващите за това как Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ ще изпадне в дефицит заради политиката, която се провежда. Декларацията представи депутатът Павела Митова, което е член на Комисията по енергетика от парламентарната група на ИТН, предаде БТА.

Нееднократно сме ви предупреждавали за последствията, които ще настъпят чрез изземането на дивиденти от енергийните ни дружества, включително и с наклонностите на Асен Василев да коригира приключени финансови одити на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в нарушение на разпоредби от Търговския закон, заяви Митова, като добави, че почти няма лично свое изказване за енергетиката, в което да не е предупредила, че България ще се превърне от нетен износител в нетен вносител на електроенергия.

Депутатът припомни, че пет пъти при обсъждане на различни теми са предупреждавали, че ще се стигне до повишаване на цената на електроенергията за битовите потребители заради либерализацията на пазара, спада на производството на електроенергия в страната и невъзможността на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да издържи на непрестанния натиск. Още по време на дискусията по бюджета от ИТН са предупредили какви ще бъдат последиците от прехвърляне на средствата по механизма SAFE от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ към Министерството на финансите, по настояване на Асен Василев. „Направих си труда да извадя всички стенограми, защото паметта на тази зала е твърде краткотрайна. Четиринайсет пъти през тези месеци от ИТН сме сигнализирали, че фондът ще изпадне в дефицит заради политиката, която провежда настоящата "псевдохарвардска мисъл". Очевидно или не сте чули или, още по-лошо, не сте разбрали нищо", каза Митова.

Тя цитира писмо на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" от 28 февруари т.г., постъпило в Министерството на финансите, което по думите ѝ е своеобразен зов за помощ. В писмото се казва, че предвид негативните тенденции в реализираните до декември 2023 г. приходи във фонда от квоти за емисии парникови газове, фондът е уведомил Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Министерството на енергетиката (МЕ) за сериозното намаление на реално събираните приходи спрямо прогнозираните от регулаторния орган.

Към настоящия момент фондът, въпреки че не може да достигне прогнозираните приходи, е задължен да покрива разходите, които са му прогнозирани в ценовото решение, посочи депутатът. По думите на Павела Митова направеният анализ на средствата във фонда показва, че продължаващата негативна тенденция на приходите спрямо разходите води до съществен дисбаланс, който ще нараства с всеки месец и ще достигне до над 600 млн. лв. до края на ценовия период.

В писмото си фондът предвижда два варианта за справяне с този проблем, каза Митова. Първият е КЕВР да увеличи с 20 на сто цената на електроенергията, налагайки 30 лв. такса задължение към обществото, която заплащат всички крайни потребители, или да бъдат възстановени рефинансираните чрез прилагане на инструмента SAFE собствени приходи на фонда, които в изпълнение на проектите бяха получени в края на 2023 г. и преведени към бюджета на Министерството на енергетиката, посочи тя. По думите на Митова така възстановеният финансов буфер ще позволи КЕВР да не повишава цената на електрическата енергия на битовите крайни клиенти и на индустрията и ще гарантира финансовата стабилност на фонда.

За пореден път от ИТН сме били прави да ви предупреждаваме, но явно говорим твърде сложно, обърна се Митова към колегите си от „Продължаваме промяната“.

Вчера от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха проект на решение, с което Народното събрание да задължи финансовия министър Асен Василев да покрие дефицита във Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

#ИТН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници