ЕС приветства примирието между Израел и ХАМАС

ЕС приветства примирието между Израел и ХАМАС
Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън отбеляза ролята на египетския президент Мохамед Морси за сключването на споразумението. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителите на Европейския съюз приветстваха споразумението между Израел и палестинската групировка ХАМАС.

От ЕС заявиха, че трябва бързо да се постигне решение за създаването на държава на палестинците, предаде ДПА, цитирана от Дарик.

„Сега е от ключово значение да се гарантира прилагане на споразумението и да се предотврати подновяването на насилието“, заявиха в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Двамата изразиха решимостта на съюза да продължи да съдейства за постигането на целта за две държави в Палестина, отбелязват БТА и Дарик.

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън отбеляза ролята на египетския президент Мохамед Морси за сключването на споразумението.

„Поздравявам специално усилията на Египет и всички, които се ангажираха с посредничество между страните за осигуряването на това примирие“, заяви тя.

Междувременно 12 ракети бяха изстреляни в сряда от Ивицата Газа срещу Израел в продължение на един час след обявяването на примирието между групировката ХАМАС и Израел, предаде „Ройтерс“, на която се позова и Дарик.

По думите на говорител на израелската полиция ракетите са паднали в безлюдни райони и не са причинили жертви и щети. От армията съобщиха, че противоракетната отбрана на Израел е прехванала някои от ракетите.

Очевидци разказаха, че малко след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня в Газа е имало една експлозия. Няма пострадали хора и не е известна причината за взрива.

Заради обявеното примирие Съветът за сигурност на ООН отмени насрочената за сряда следобед открита дискусия по кризата в Газа. Вместо това Съветът изслуша на закрито заседание доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, изнесен чрез видеоконферентна връзка, от срещата му с близкоизточни лидери за кризата в Газа, информираха „Асошиейтед прес" и Дарик.

Съветът за сигурност призова Израел и ХАМАС да спазват примирието и похвали усилията на египетския президент Мохамед Морси за неговото сключване.

Лидерът на ХАМАС Халед Мешаал каза, че споразумението за прекратяване на огъня означава, че трябва да бъдат отворени всички контролни пунктове по границите на Ивицата Газа.

Израел контролира всички гранични пунктове в Газа освен пункта Рафах, който е на египетската граница, припомнят агенциите.

#ЕС #примирие #Израел #Хамас #Ивицата Газа #Европейски съюз #Мохамед Морси #ООН #Съвет за сигурност на ООН #Бан Ки-мун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници