Управляващи и опозиция влязоха в сблъсък в парламента на тема "мигранти"

Управляващи и опозиция влязоха в сблъсък в парламента на тема "мигранти"

НС

A A+ A++ A

Заради зачестилите инциденти с мигранти вътрешният министър Калин Стоянов и директора на Агенцията за бежанците Мариана Тошева бяха на извънредно изслушване в парламента. Искането за изслушване на вътрешния министър дойде от БСП, а на Тошева - от "Възраждане". И двете предложения бяха приети. Депутатите включиха точката като първа в дневния ред на заседанието в сряда, информира NOVA.

До това се стигна, след като за два дни имаше три инцидента, свързани с мигранти. МВР въведе съвместни патрули между "Общинска полиция" и "Жандармерията", които да гарантират сигурността в центъра на София и в районите край бежанските центрове. Напрежението доведе и до протести.

Пред депутатите министърът на вътрешните работи беше категоричен - мигрантски натиск няма и уточни, че потокът е намалял значително в сравнение с миналата година. По думите на Стоянов в борбата с нелегалната миграция са ангажирани 30 процента повече служители и има разкрити много повече групи за трафик. Опозицията обаче атакува работата на вътрешния министър и оспори данните, които Калин Стоянов представи.

Първи въпрос към силовия министър зададоха от БСП и „Възраждане”. И изразиха притеснения, че държавата не работи за спиране на мигрантския натиск.

„Безчинстват ли тук мигрантите? Вие върлите ли се работата по овладяване на този процес?”, попита Иван Иванов, БСП.

„Крайно време е да си признаем, че държавата не може да се справи с този приток от мигранти”, категоричен е Петър Петров, „Възраждане”.

Министърът отговори и успокои. „Няма засилен миграционен натиск. Има трайна тенденция за намаляването му”, посочи министър Стоянов. И даде пример: ”За сравнение спрямо миналата година - от началото на тази година до момента имаме предотвратени над 5000 опита за преминаване на турската граница. Миналата година са били 15 хиляди. Задържанията в страната са 260, а за миналата година - 1260. Тези цифри говорят красноречиво”.

Цифрите обаче взривиха опозицията и доведоха до диалог между министъра и лидера на БСП Корнелия Нинова. От ПП-ДБ атакуваха опозицията. „Нали това искате, скъпи наши микрофони на кремълската пропаганда. Криза с мигрантите няма!”, подчерта Искрен Митев, ПП-ДБ.

От ГЕРБ настояха да разберат какъв реално е мигрантският натиск към страната. „Ако имаме точните данни за случващото се на границата и какво прави МВР по тази тема – ще знаем и какво прави агенцията”, посочи Маноил Манов, ГЕРБ – СДС.

„Състоянието по българо-турската граница никога не е било толкова спокойно, както в момента”, отговори вътрешният министър.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници