ДАНС не даде информация на депутатите за инцидента в Коиловци

A A+ A++ A

Продължава да има въпроси около инцидента с французите, които кацнаха в плевенското село Коиловци, след като ДАНС отказа да обясни на парламентарната комисия, която я контролира, каква информация има за случая.

В средата на октомври трима французи кацнаха с парашути в ниви край селото, а други двама ги чакаха там с джип. Чужденците попаднаха под куршумите и ударите на местни хора, които ги помислили за крадци. Във френската преса се появи информация, че това са военни на тайно обучение. Вътрешния министър Цветан Цветанов обяви, че петимата са туристи.

След сблъсъка си с българите от Коиловци, военните бяха в приети в болница - двама от тях простреляни, трети - със счупен нос. След лечението те напуснаха страната.

Петимата пребити се оказаха военни от парижката генерална дирекция за външна сигурност, сочи информация на френски журналисти от преди седмици. Тогава френският министър на отбраната отказа коментар, но подчерта, че става въпрос за незначителен инцидент.

Скоро журналистите във Франция дори публикуваха имената на военните.

Кметът на Коиловци обясни, че хората в селото все още живеят в страх от случката, а шефът на ДАНС го успокоил, че заплаха за сигурността няма, предаде Нова телевизия, цитирана от „Дневник".

„Имам претенции към българските власти и продължавам да искам адекватен отговор от тяхна страна за случилото се в Коиловци, за да успокоим населението", заяви кметът на Коиловци Красимир Иванов, цитиран от БГНЕС.

Иванов беше изслушан от парламентарната комисия за контрол на ДАНС във връзка със случилото. Той обясни, че единственото, което му е казал председателят на ДАНС Константин Казаков, и то в коридора пред залата, в която се провеждаше заседанието, е било, че „нашите хора в чужбина са правили много по-големи поразии, от това, което французите са направили в Коиловци".

Според Иванов е нелогично обяснението, дадено от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов, че става дума за туристи-парашутисти, скочили от Румъния и кацнали посред нощ в Коиловци.

„Напрежение в селото има от години заради близостта на съседното ромско село Мечка и набезите. И в момента продължават нощните набези и кражбите на селскостопанско имущество. Случилото се насади допълнително напрежение и страх сред живущите в селото", обясни кметът.

„Тези чужденци извършват опит за убийство на български граждани, защото тръгват с джипа без запалени фарове да ги газят и затова момчетата имат медицински, полицаят произвежда изстрел във въздуха, след което с изключителен професионализъм ги прострелва в краката. За съжаление полицаят е наказан", каза още Петков.

Заради присъствието на депутата от БСП Румен Петков и кмета на Коиловци, депутатът от Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов отказа да присъства на изслушването на ръководството на ДАНС и напусна още в самото начало, но въпреки неговото отсъствие заседание имаше.

„Мъглата около този случай остава. ДАНС не иска да сподели какъв е случаят, какви са тези хора и защо са били тук и приема позиция на неутралност, все едно не ги засяга това, че чужденци нападат хора от Коиловци, опитват се да ги прегазят, извършват нападение спрямо български полицай. Това очевидно не тревожи ДАНС. Очевидно знаят, но не искат да обяснят", коментира председателят на Комисията за контрол на ДАНС  и лидер на „Атака" Волен Сидеров.

#ДАНС #французи #парашутисти #Иван Костов #комисия #Волен Сидеров #Коиловци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници