Какво ще се случи с цените на горивата след края на дерогацията?

Какво ще се случи с цените на горивата след края на дерогацията?

Pixabay

A A+ A++ A

От първи март България не може да внася руски петрол, а рафинерията в Бургас ще трябва да заработи с друга суровина. Какви са прогнозите на бранша и какво ще се случи с цените по бензиностанциите?

Тарифите плавно се повишават. Това отчитат малките и средни търговци, след като от 1 март отпадна дерогацията за руски петрол.

Шоково поскъпване на най-масовия бензин А95 и дизел не се очаква, но тенденцията е към повишаване на цените, прогнозират от Асоциацията на малките и средни търговци. Причината – държавата не може да влияе на ценообразуването.

Неизвестните около вноса на друг сорт нефт и предстоящата му преработка, както и политическата нестабилност около ротацията, също били фактори, които влияят на пазара на горивата у нас.

„Дерогацията, която вече действа, няма как да не се отрази на цените. „Лукойл” все още има запаси от руски петрол. Няма рафинерия, която да не се запасява с месеци напред”. Това коментира в ефира на „Здравей, България” Николай Николов, председател на Националното сдружение на малките търговци на горива.

По думите му влиянието на сорт Брент върху цените няма как да не се отрази. Според него е възможно да има увеличение от 20 до 30%. Николов добави, че е трябвало да се намери правилната формула как държавата да може да прибира, ако не цялата, то част от дерогацията.

Справка на NOVA показа, че за последния месец дизелът е поскъпнал с 8 стотинки и в момента се търгува средно за 2,77 за литър. С 3 стотинки по-висока е цената и на най-масовия тип бензин – А95.

„В Червено море напрежението стана доста сериозно. Вече има не само американски войски, но и английски кораби. И от там цената, естествено, тръгна леко нагоре“, посочва Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция.

Според него краят на дерогацията няма да се отрази на цените на колонките. „В края на февруари, когато се подаваха заявките към „Лукойл“ за покупка от тях, най-малкото щяха да кажат, че нямат достатъчно гориво. Няма такива индикации, така че каквото е било необходимо, те са го направили“, допълва Хаджидимитров.



#дерогация #руски петрол #"Лукойл Нефтохим"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници