В „Пирогов" плашат с оставки заради уволнението на Раденовски

В „Пирогов" плашат с оставки заради уволнението на Раденовски
Лекарите се обявиха против махането на Раденовски, който във вторник бе отстранен от длъжност от здравния министър Десислава Атанасова заради нарушенията, констатирани от държавната финансова инспекция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След уволнението на директора на „Пирогов" проф. Димитър Раденовски шефове на клиники и лекари заплашиха да напуснат в знак на протест.

Пред Нова телевизия медиците се обявиха против махането на Раденовски, който във вторник бе отстранен от длъжност от здравния министър Десислава Атанасова заради нарушенията, констатирани от държавната финансова инспекция.

Главният инспектор от контрола на медицинската дейност в „Пирогов" д-р Боньо Бонев, вече е подготвил заявлението си за напускане.

„Тази болница през 2010 г. я посрещнахме с 12 млн. задължения, за няколко години ги стопихме и болницата е печеливша. Този акт, който дойде от Министерството на здравеопазването, го намирам като терористичен акт, насочен не само срещу болницата, но и срещу националната сигурност", заяви Бонев.

Готови да напуснат са и други негови колеги.

„Аз заставам зад тази идея като цяло. Тези формални нарушения може да не са законосъобразни, но са целесъобразни. Всичко болници го правят. Ние сме добри доктори, с чест и достойнство, което трябва да се спазва", заяви д-р Светлозар Сардовски, началник на клиниката по кардиология.

„Няма да бъдат само няколко, ще бъдат много оставките", добави доц. Васил Цанов от Втора травматология.

Има обаче и лекари, които приветстват смяната на директора. Детският травматолог д-р Атанас Кацаров, който пръв разказа за шокиращи нередности и заради това бе дисциплинарно наказан, заяви пред  Би Ти Ви, че „в „Пирогов" се диша малко по-спокойно".

„Цялото това напрежение, което беше нагнетено в последните месеци, като че ли се отпуши. По-скоро настроението е радостно, отколкото тъжно", сподели лекарят.

Според него доц. Стоян Миланов, който бе назначен за временно управляващ „Пирогов", е сполучлив избор, защото е човек, който си върши работата.

Самият проф. Раденовскки не е съгласен с мотивите за освобождаването му и ще обжалва съставените му актове от финансовата инспекция.

Според финансовата инспекция ръководството на болницата е нарушавало Закона за обществените поръчки.

Например има случай, в който фирма е спечелила обществена поръчка, без изобщое да е била поканена да участва в търга. Още преди няколко месеца бе съобщено и за възнаграждения за дублиращи се дейности, което в някои случаи служители от администрацията са получавали петцифрена сума за месец.

Нарушенията, установени в „Пирогов", са в размер на 700 000 лева, потвърди в сряда пред журналисти Десислава Атанасова появилата се в медиите информация.

„Колегите от агенцията заявиха, е, че актовете, които могат да бъдат връчени на болницата, са до 100 хил. лв. по закон", добави здравният министър.

Тя уточни, че наказателните постановления все още не са връчени нито на Димитър Раденовски, нито на болницата като търговско дружество.

„Искам „Пирогов" да е стабилна болница, да няма спекулации, че това е проверка, целяща смяна на директора", каза още Атанасова и допълни, че докладът на инспектората на Министерството на здравеопазването и този на финансовата инспекция са в прокуратурата и по тях се работи.

По-късно тя съобщи пред журналисти, че проверките във всички лечебни заведения, които са с държавно участие, продължават, като целта е да не се допускат нередности при обществените поръчки, каквито бяха открити в „Пирогов".

#„Пирогов" #оставки #уволнение #Димитър Раденовски #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници