Въвеждат такси за сигурност и шум за летищата

Въвеждат такси за сигурност и шум за летищата
Таксата за сигурност ще се заплаща на заминаващ пътник, а стойността й ще бъде различна на различните летища. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Правителството въвежда такси за сигурност и за шум на гражданските летища.

Новите такси са регламентирани с промени в наредбата, уреждаща използването на летищата за обществено ползване, информира Дарик.

Таксата за сигурност ще се заплаща на заминаващ пътник, а стойността й ще бъде различна на различните летища.

Таксата за шум през 2012 г. ще бъде валидна само за летищата в Пловдив и Горна Оряховица, а във Варна и Бургас ще бъде въведена от началото на 2013 г.

До края на 2012 г. летищата във Варна и Бургас ще плащат съответно по 1.77 и 1.21 евро на пътник. От следващата година този вид такса се вдига повече от двойно, а от началото на 2014 г. ще има ново увеличение на таксата за двете летища.

Таксата за шум на морските аерогари ще бъде валидна от 2013 г., като стойността й ще зависи от нивото на шум на съответния вид самолет и колкото по-висок е шумът, толкова по-голяма ще е таксата.

Всички видове такси на Летище Пловдив остават намалени с 50% за още две години заради ефекта върху целогодишните редовни полети. Таксата за сигурност на това летище ще бъде половината от размера на таксата за пътници, а таксата за шум – 5% от таксата за кацане между 6.00 и 22.00 часа, и 10% в нощните часове.

Таксата за сигурност на летището в Горна Оряховица ще бъде 1.5 евро на пътник, а таксата за шум ще бъде 15 евроцента на тон максимално излетно тегло за всички видове летателни средства.

#летища #такса #Пловдив #сигурност #шум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници