Премиерът и военният министър категорични: Няма да изпращаме войници в Украйна (ОБЗОР)

Премиерът и военният министър категорични: Няма да изпращаме войници в Украйна (ОБЗОР)
A A+ A++ A

България никога не е обсъждала и не възнамерява да изпраща военнослужещи за участие във военни действия в Украйна. Това потвърдиха от парламентарната трибуна както премиера Николай Денков, така и военният министър Тодор Тагарев.

Изслушването на премиера и военния министър беше поискано от БСП и ДПС в сряда. А причината беше посещението на Николай Денков в Украйна и визитата на Тодор Тагарев в Париж. Депутатите настояха да получат отговор подписвала ли е страната ни двустранно споразумение, с което да бъдат ангажирани български военнослужещи. И Денков, и Тагарев бяха категорични - не е поеман ангажимент да се изпращат български войски.

Стигна се до размяна на остри реплики между опозицията и властта. А за пореден ден от ГЕРБ бяха категорични, че военният министър не си е свършил работата.

Първи с въпросите към властта започнаха от БСП. И поискаха да разберат какви договорки са направили Денков и Тагарев в Киев и Париж и ще има ли български войници на фронта. „Ако досега обществото мълчеше, съм сигурна, че в този случай ще излезе и ще ви помете. С какъв мандат Тагарев участваше на тази среща, има ли решение на МС?”, попита Корнелия Нинов

Опозицията се опитва да взриви общественото мнение. Още преди много месеци казах, че докато съм премиер, няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна”, заяви Николай Денков.

„Ние се придържаме към националните решения. Българската позиция, премиерът я каза, че България не планира да изпраща военнослужещи в Украйна”, каза Тодор Тагарев.

Последва атака от „Възраждане” и обвинения, че се работи срещу националния интерес. Премиерът контраатакува. „Всеки, който помага на Русия в този конфликт, работи срещу националния интерес на България, включително и тези, които ходят на инструктаж в Москва”, заяви Денков.

„Чухме хора, които редовно са на инструктаж в американското посолство. И тези хора твърдят, че имало хора на инструктаж. Има една поговорка: „Не съди за другите по себе си!”, заяви Костадин Костадинов.

От партията на Слави Трифонов също излязоха с критики и поискаха да знаят съгласен ли е министър-председателят да изпрати български военни в Украйна.

„Колкото пъти ми зададете този въпрос, толкова пъти ще получите същия отговор. Не се опитвайте да пъхнете думи на други държавни суверенни лидери в нашите уста. Единственото, което правите е да всявате страх”, заяви Денков.

„С вашите изявления създавате паника в обществото. По този начин обезкървявате българската армия. С вашето плямпане! Много хубаво, че остават 4-5 дени и се махате. Това е най-хубавото нещо”, заяви Тошко Йорданов.

От ПП-ДБ и ДПС запазиха мълчание. И днес обаче критика към военния ми остър дойде от лидера на ГЕРБ. „От всичко, което вчера разбрахме, Тагарев не е свършил нищо, дори без да носи отговорност затова. Затова са парламентарните решения, които освобождават министъра от тежките решения. Ние сме му помогнали във всичко”, заяви Бойко Борисов

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници