Денков пред New York Times: Европейците трябва да извлекат три поуки от войната в Украйна

Денков пред New York Times: Европейците трябва да извлекат три поуки от войната в Украйна
A A+ A++ A

Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят акад. Николай Денков пред New York Times. Авторитетното американско издание потърси мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността.

Войната в Украйна не е само за т.нар. “сиви зони” между Европа и Русия, а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. “И Европа вече е напълно наясно с това,“ казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер.

Денков: Трябва да отворим очите на всеки гражданин в Европа за опасността от войната

Второ, европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана", споделя акад. Денков.

А третата поука, според него, е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели. “Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години,” коментира министър-председателят. И апелира: “Това е наистина спешно!”

В статията на New York Times са цитирани и мненията на германския военен министър Борис Писториус, министър-председателката на Естония Кая Калас и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници