15 месеца след смъртта й: Анахид Тачева още не е погребана

15 месеца след смъртта й: Анахид Тачева още не е погребана

Булфото - архив

A A+ A++ A

Легендарната тв говорителка Анахид Танева все още не е погребана от близките си, въпреки че от кончината й са минали 15 месеца. Тя ни напусна през ноември 2022 г., а роднините и почитателите й няма къде да се преклонят пред паметта й, защото неин гроб в България не съществува. Веднага след поклонението пред тленните й останки тя е била кремирана по желание на нейната най-малка дъщеря, която носи нейното име, пише Ретро.

Анахид-младша е отнесла урната с праха на майка си в Щатите, където легендата на БНТ живя последните си години и издъхна вследствие на тежка форма на деменция. Урната не е погребана и в Америка, а се съхранява от дъщерята на Тачева заедно с тази на покойния й втори съпруг Васил в дома на щерка им. Колегите и приятелите на емблемата на националната телевизия очаквали Министерството на културата да съдейства за място за Анахид Тачева в гробището в кв. "Бояна". Там погребани са Хачо Бояджиев, Алис Крайчева и урната на тв водещия Димитър Цонев сина на покойната та говорителка. Подобно място обаче било отказано категорично от дъщеря й както в "Бояна", така и в Алеята на славата на Централните софийски гробища, където е погребан големият актьор Коста Цонев - първият съпруг на Анахид Тачева.

На практика година и три месеца след кончината на говорителката тя няма гроб нито в България, нито в Америка, нито пък символично място, на което да бъде почетена. Макар куп знаменитости да са били кремирани по тяхно желание или по решение на близките, все пак им се полагат парцели с паметниците, където да бъдат почитани. Такъв е случаят например с Татяна Лолова и проф. Юлиан Вучков.

Красивото лице на БНТ Анахид си отиде от този свят на 18 ноември 2022 г. на 82 години от тежка деменция. Накрая тя не познавала нито приятелите си, нито дори близките и роднините си. До последно малката й дъщеря й бе осигурила в Щатите невероятни грижи, най-качествените лекарства и най-съвременните и напредничави терапии, които медицината прилага. Въпреки че се лекуваше в домашна обстановка, Тачева бе подложена на скъпи и постоянни изследвания. Състоянието й се следеше от специалисти, които на практика бяха денонощно до нея но нищо не помогна.

Според американските лекари, поставили диагнозата й, деменцията й вероятно е била отключена от депресията, в която тя изпада след смърпана сина си - известния журналист и тв водещ Димитър Цонев. Той си отиде внезапно след масивен инсулт през август 2016 г. Дотогава тя бе загубила и двамата си съпрузи - Коста Цонев и Васил Тачев, но съдбата й поднася и най-страшното за една майка - смъртта на детето й. Вторият голям удар за нея бе опитът за самоубийство на дъщеря й Теодора. След това паметта й започва да има бели петна. В момента кланът Цоневи е разпръснат и не всички поддържат добри отношения и общуват помежду си. Най-малката дъщеря на Анаид, кръстена на нея, живее в Щатите с мъжа си - гръцки милионер, и двете им деца. Тя е близка с жената на брат си Митко - Мариана, както и с двамата си племенници Деси Цонева и Димитър Цонев-младши. Със сестра си Теодора не общуват нито тя, нито останалите от фамилията.

#Анахид Тачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници