Провал увенча 12-часовите преговори за помощта за Гърция

Провал увенча 12-часовите преговори за помощта за Гърция
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви в сряда сутринта, че преговорите за отпускането на транш от 31,5 млрд. евро за Атина ще се възобновят в понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С провал завършиха близо 12-часовите преговори по спасителната програма за Гърция.

Министрите на финансите на страните от еврозоната не успяха да постигнат окончателно споразумение на срещата в Брюксел във вторник, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви в сряда сутринта, че преговорите за отпускането на транш от 31,5 млрд. евро за Атина ще се възобновят в понеделник.

„Много сме близко до решение, но трябва да се съгласуват редица технически детайли. На този етап е още невъзможно постигането на компромис между 17-те страни от еврозоната и Международния валутен фонд," отбелязва Жан-Клод Юнкер.

Основната тема на срещата на Еврогрупата в сряда е как да се покрие недостигът от 32,6 млрд. евро (41,7 млрд. д.) по спасителната програма за Гърция.

Недостигът се появи, след като миналата седмица министрите се съгласиха да дадат на Атина две допълнителни години, за да оздрави финансите си.

Австрийският министър на финансите Мария Фектер посочи, че не иска „да се дават свежи пари, защото е трудно да го обясним на данъкоплатците си".

Сред другите предложения са намаляване на лихвите по кредитите за Гърция или удължаване на падежа на кредитите.

Сред международните кредитори на Атина има противоречия и по въпроса за понижаването на гръцкия дълг. Европейските представители и Международният валутен фонд (МВФ) спорят дали Гърция трябва да свие дълга си до 120% от БВП до 2020 г. или до 2022 година.

Траншът от 31,5 млрд. евро трябваше да бъде предоставен още през юни, но плащането бе забавено, докато гръцкото правителство се бореше да изпълни условията за икономии и реформи на т. нар. Тройка международни кредитори.

Гърция очаква да получи накуп 44 млрд. евро, ако Еврогрупата даде зелена светлина за изплащането на тази сума вместо на транша от 31,5 милиарда евро, получавайки едновременно три транша.

#Гърция #еврогрупа #Жан-Клод Юнкер #Мария Фектер #МВФ #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници