Защо (почти) никога не се вижда пълнолуние през деня

Защо (почти) никога не се вижда пълнолуние през деня

canva

A A+ A++ A

Повечето хора са наясно, че Луната се вижда понякога през деня. Но това стряска любителите на теории на конспирацията, които изглежда вярват, че Луната би трябвало да се появява само през нощта като в анимационните филми. Явлението обаче е лесно обяснимо с въртенето на Земята и орбитата на Луната, както и с пътя на около Слънцето.

Един бърз поглед към анимация на лунната орбита изяснява защо няма причина да се паникьосвате, когато виждате Луната през деня.

Както можете да видите, Луната отразява слънчевата светлина към Земята (по време на повечето фази на Луната) през деня и през нощта.

Може би сте забелязали, че никога не виждате пълнолуние през деня. Това е така, защото пълнолунието се случва, когато Слънцето и Луната се намират на противоположните страни на Земята.

Ако смятате, че сте виждали пълнолуние през деня, вероятно при изгрев или залез, вероятно сте го видели ден или два от двете страни на истинското пълнолуние - макар че много рядко може да успеете да забележите пълнолуние много близо до хоризонта, ако условията са подходящи.

#пълнолуние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници