Шоколад, ягоди, стриди: Действат ли наистина афродизиаците?

Шоколад, ягоди, стриди: Действат ли наистина афродизиаците?

canva

A A+ A++ A

Наречени на Афродита, гръцката богиня на любовта, се казва, че афродизиаците повишават либидото, потентността и сексуалното удоволствие. Кой не е чувал, че шоколадите, ягодите и стридите могат да имат толкова мощен ефект? Исторически погледнато, афродизиаците са включвали дори по-странни хранителни продукти – включително токсичната испанска муха, смлян носорог и екстракти от редки растения.

Всъщност, по време на изследване за книгата си „Сношения“, съавторът Марта Хопкинс установи, че почти всяка храна някога е била смятана за афродизиак.

„В исторически план храните, считани за афродизиаци, са били трудни за намиране, редки или скъпи, като трюфели, гъши дроб и хайвер, или оформени като полов орган, като аспержи или артишок, и дори животински тестиси“, казва Хопкинс.

Въпреки че сме склонни да мислим за афродизиаците от гледна точка на похотта, романтиката и либидото, през 17-ти век – когато всичко от бадемите до пащърнака се е считало за афродизиаци – те са били свързвани с репродуктивността и плодовитостта и са давани на семейни двойки като по-скоро медицинско средство. вещество, казва Дженифър Еванс, старши преподавател по история в университета в Хартфордшир, която изследва историята на храната и плодородието.

За тези, които имат проблеми с кръвообращението, е вярно, че определени храни могат да помогнат по подобен начин на лекарството Виагра – като отпускат кръвоносните съдове и подобряват притока на кръв към гениталиите. Аминокиселината L-аргинин, открита в храни като тикви, орехи и говеждо месо, се превръща в азотен оксид в тялото, което увеличава притока на кръв. Същото важи и за храни с високо съдържание на омега 3 мастни киселини, включително сьомга и авокадо. Друг помощник е кверцетинът. Намерен в ябълки, горски плодове, грозде, червено вино, чесън и черен шоколад, кверцетинът има противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят притока на кръв.

Въпреки това, само хора с компрометиран кръвен поток ще видят някакви подобрения на сексуалната функция, като ядат тези храни, казва Лаури Райт, говорител на Американската академия по хранене и диететика. Някой с добра циркулация е малко вероятно да види някакви промени.

Когато повечето от нас мислят за афродизиаци обаче, ние не мислим за сексуалната функция, а за желанието.

Една храна, за която отдавна се смята, че повишава сексуалното желание, е шоколадът. Проучванията показват, че какаото може да увеличи притока на кръв в части от тялото ни извън торса. Но когато беше изследвана пряката му връзка със сексуалното желание, не бяха открити доказателства в подкрепа на употребата му като афродизиак.

Всъщност едно наблюдателно проучване от 2021 г. установи обратното. Изследователите попитаха 700 души за техния интерес към секса и консумацията на шоколад. Установено бе, че жените, които ядат шоколад по-често, също съобщават, че имат по-малък интерес към секса. Те контролират други възможни причини за ниско сексуално желание или висока консумация на шоколад, включително лошо настроение, кръвно налягане и прием на калории. Резултатите, предполагат те, показват, че яденето на шоколад може да действа като заместител на секса чрез стимулиране на производството на невротрансмитери серотонин и допамин, които също играят роля в нашите сексуални реакции.

Всъщност не са намерени доказателства, доказващи, че която и да е храна повишава сексуалната възбуда или желание.

Има едно изключение: алкохолът. Редица малки проучвания показват, че консумацията на алкохол е свързана с възбудата. Но също така може да попречи на сексуалната активност.

По-специално червеното вино може да бъде косвено свързано със сексуалната функция поради потенциалните му ползи за здравето на сърцето, казва Майкъл Кричман, акушер, гинеколог и клиничен сексуален съветник в Центъра за сексуално здраве и медицина за оцеляване в Южна Калифорния.

Преглед от 2022 г. на повече от 50 проучвания заключава, че до четири порции червено вино на седмица са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с бирата и спиртните напитки. Въпреки това, както обясниха изследователите, има много други объркващи фактори, които биха могли да обяснят тази връзка. Като цяло връзката между червеното вино и сърдечно-съдовото здраве остава неубедителна.

Репутацията на виното като афродизиак също може да идва от факта, че то е част от средиземноморската диета, дефинирана като състояща се предимно от храни на растителна основа като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, риба и зехтин и с относително ниско съдържание на захар, сирене и месо. Средиземноморската диета е по-скоро начин на живот, отколкото една единствена храна, може да има качества на афродизиак.

За хората, които спортуват, имат здравословна диета и по-малко стрес, всички тези елементи работят заедно и имат по-добър сексуален живот.

„Изследванията установиха, че червеното вино влияе на сексуалната функция, но не знаем дали това е диетата или комбинация от диета, начин на живот и генетика“, казва Кричман. „Това, което знаем е, че за хората, които спортуват, имат здравословна диета и по-малко стрес, всички тези елементи работят заедно и те имат по-добър сексуален живот.“

Цялостната ни диета може да действа като афродизиак чрез ползи като подобрен кръвен поток, повишени хормони или повишено настроение, казва Райт.

Едно проучване, включващо 600 жени с диабет тип две, установи, че средиземноморската диета е свързана с по-ниски нива на сексуална дисфункция, докато друго проучване заключи, че диетата може да бъде свързана и с подобряване на еректилната дисфункция. „Изводът е, че здравословната диета от морски дарове, постно месо, ядки, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, което е основно средиземноморската диета, помага за поддържане на нервната функция и поддържа кръвния поток и хормоните“, казва Райт.

Причината, поради която няма подкрепящи доказателства, че всяка отделна храна е афродизиак, е добра: всяка една храна, която има такъв мощен ефект, би била опасна, казва Джесика Абът, старши преподавател по еволюционна екология в университета Лунд в Швеция.

„Повечето от храните, които ядем, няма да имат странични ефекти, което е успокояващо. Ако имаха, не би било безопасно да ги ядем редовно“, казва тя. „Всички билки, които са били свързвани с афродизиаци, са видовете храни, които обикновено не бихме яли много, като например растенията „не ме докосвай“ и екстракт от корен с високи дози, които имат активни съединения, използвани като защита срещу тревопасни животни.“

Така че защо някои хора се кълнат, че определени храни имат качества на афродизиак? Може просто да е, защото вярват, че ще го направят, казва Кричман.

„Стридите имат ограничени доказателства за влияние върху сексуалното желание, но липсва строго проучване [доказващо този ефект] – отчасти защото плацебо ефектът е толкова голям“, казва той.

Фактът, че сексуалното желание е толкова многостранно и индивидуално за всички афродизиаци, може да работи в негова полза, казва Нан ​​Уайз, психотерапевт и секс терапевт в университета Рутгерс в Ню Джърси.

„Желанието е физическо, психосоциално и релационно и включва много променливи. Ако смятате, че дадена храна увеличава желанието, психологията на плацебо ефекта засяга способността ни да се включваме или изключваме“, казва Уайз.

Всичко опира до контекста на храната, която ядем, добавя Еванс от университета в Хартфордшър. „Не мислите за шоколада като за афродизиак всеки път, когато влезете в Twix. Трябва да сте в правилния контекст“, казва тя.

Нашият индивидуален опит също може да бъде силен определящ фактор за това кои храни повишават сексуалното желание във всеки от нас, казва Жан-Кристоф Билетер, доцент по социално и сексуално поведение в университета в Гронинген в Холандия.

„Хората са много внушителни и мозъкът е свързан да формира силна памет, когато имаме сексуален успех. В зависимост от ситуацията, ако нещо се е случило в средата, в която човек е правил секс, това ще се превърне в нещо, което да предизвика желанието за секс в бъдеще."

Друго потенциално свързано с ума обяснение за ефекта на афродизиак е нашето настроение. Изследванията показват, че положителното настроение е свързано с повишена сексуална възбуда, а диетите, богати на растителни храни, са свързани с по-нисък риск от тревожност и депресия .

Всъщност може да се окаже, че почти всяка храна може да има качества на афродизиак. Най-малкото, ако човек гладува и няма храна наоколо, има смисъл сексуалното му желание да намалее.

„От еволюционна гледна точка, хората имат желание да правят секс, за да се възпроизвеждат, и ние трябва да имаме здравословно тегло и диета, която осигурява правилните хранителни вещества, за да направим това“, казва Билтер.

Има доказателства, че храната редовно се появява в порнографията от 17-ти век по същата причина, казва Евънс: тя е там, за да помогне на двойка за следващия етап.

Ако смятате, че дадена храна увеличава желанието, психологията на плацебо ефекта засяга способността ни да се възбуждаме или изключваме.

Има и доказателства от природата, че ядем храни, които ни карат да изглеждаме привлекателни за противоположния пол. Помислете за характеристиките на определени птици: мъжките са по-цветни, защото женските го намират за привлекателен и те постигат този цвят, като ядат храни с каротеноиди.

Това се отнася и за хората. „В миналото жените, които се смятали за най-привлекателни, обикновено били по-пълни, тъй като да са дебели, когато нямало много храна наоколо, можело да означава, че жената е добра в размножаването“, казва Билетер.

Може да има и качество на афродизиак, присъщо на практиката да се дава храна на сексуален партньор – което може би обяснява истинската причина кутия шоколадови бонбони за Свети Валентин или домашно приготвена храна да предизвика желание.

„Паяците хващат мухи, за да ги представят на женските, за да се чифтосват, докато един вид щурец произвежда желеобразна структура, за да накара женските да се чифтосват с тях“, казва Абът.

Идеята за афродизиаците е оцеляла толкова дълго, защото хората винаги са били привлечени от концепции, които обещават младост, дълголетие и плодовитост, твърди Евънс. И поради тази причина е вероятно да продължим да вярваме в тях за векове напред.

#ягоди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници