В ягодите има най-много химия

В ягодите има най-много химия

pixabay

A A+ A++ A

Ново проучване сочи, че ягодите и спанакът са най-замърсени с пестициди, които се свързват с рак, затлъстяване и безплодие. Учени откриха опасни химически вещества в 70% от традиционно отглежданите плодове и зеленчуци.

Сред 47-те най-популярни плодове и зеленчуци авокадото и царевицата са най-чистите по отношение на съдържанието на пестициди, докато ягодите и спанакът са на върха на списъка, пише изданието The Health Site.

Пестицидите са химикали, които защитават растенията от вредители и гризачи. Въпреки че плодовете и зеленчуците се мият старателно, част от вредната химия може да остане на тях, което води до негативно влияние върху здравето. Тези химикали са свързани с рак, затлъстяване, безплодие, различни проблеми в развитието на детето и други заболявания.

Според изследванията, праскови, череши, ябълки, нектарини, грозде, круши, домати, целина и картофи са сред десетте най-опасни плодове и зеленчуци по отношение на съдържанието на вредни химикали. Най-чистите плодове и зеленчуци включват авокадо, царевица, ананас, зеле, лук, папая, аспержи, манго, киви, карфиол и броколи.

#ягоди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници