ChatGPT, "Титан" и климатичен хаос: Предсказанията, които се сбъднаха през 2023 г.

ChatGPT, "Титан" и климатичен хаос: Предсказанията, които се сбъднаха през 2023 г.

canva

A A+ A++ A

Тъй като се движим с ужасяваща скорост през 2024 г., е добър момент да спрем и да погледнем назад към пророчествата за това какво се е очаквало да се случи през изминалата година.

От отдавнашните, загадъчни пророчества на противоречиви гадатели до много по-земните прогнози на коментатори от бранша - нека видим кой какво наистина е познал.

Баба Ванга
Сляпата родна мистичка, търсена от световни лидери, желаещи да разберат какво ги очаква в бъдеще, Баба Ванга е смятана за Нострадамус на Балканите. Въпреки че умира през 1996 г., мнозина продължават да гледат към пророчествата ѝ - някои от които са повече от тревожни.

Ето едно предсказание, което често се свързва с 2023 г.: нейното предупреждение, че Земята ще бъде ударена от огромна слънчева буря. Това накара някои да се притеснят, че ни очаква нещо от мащаба на събитието Карингтън от 1859 г., което предизвика хаос в телеграфните системи и дори пожари.

Влиянието на подобно събитие върху съвременната цивилизация, чието функциониране зависи от електричеството, би било неизчислимо по-лошо. Разбира се, това не се случи през 2023 г., но Слънцето демонстрира най-интензивната магнитна активност от почти 21 години, като през юни се наблюдаваше поразително голям брой слънчеви петна. Това доведе до епично слънчево изригване от най-високата категория, което причини радиозатъмнение в Тихия океан и в някои части на САЩ за половин час.

Въпреки че не доведе до катастрофа, това смущение беше зловещо напомняне на какво е способно Слънцето, когато е в едно от своите лоши настроения.

Компанията Forrester
Сега преминаваме към анализаторите от корпоративния свят. По-конкретно, на експертите с големи мозъци от глобалната изследователска компания Forrester, които през 2022 г. направиха някои привличащи вниманието точни прогнози.

Една от тях беше за възхода на изкуствения интелект. Forrester излезе с изявление, в което се казваше, че през 2023 г. изкуственият интелект ще представлява "революция", като "бързият напредък в областите на фундаменталните изследвания на изкуствения интелект" ще превърне "изкуствения интелект в неразделна част от това, което прави едно предприятие успешно". В изявлението се посочва, че генеративният изкуствен интелект ще стане "неразделна част от ежедневните работни процеси".

Трябва да се има предвид, че това изявление беше направено преди пускането на ChatGPT и когато не се говореше много за перспективата да можеш да създаваш текст, изображения и музика от нищо. Днес генеративният изкуствен интелект бързо се превръща в неразделна част от бизнеса по целия свят.

Анализаторите на Forrester също така предвидиха, че парите в брой ще се завърнат след масовото преминаване към цифрови плащания по време на пандемията и непосредствено след нея. Това махало наистина се случи, като органът на банковата индустрия UK Finance заяви, че броят на плащанията, извършени с пари в брой в Обединеното кралство, се е увеличил за първи път от десетилетие.

Нострадамус
Какво е казал най-известният гадател за 2023 г.? Това е труден въпрос, тъй като Нострадамус е записал всичките си видения под формата на криптирани четиристишия - по същество стихотворения, написани на своеобразен език, които могат да се тълкуват многократно. Въпреки това, някои изтъкват предупреждението му, че "сухата земя ще стане още по-изсъхнала и ще има големи наводнения, когато това се види", както и други послания, които алармират за предстояща климатична катастрофа.

Разбира се, през 2023 г. се наблюдаваха някои мрачни етапи в климатичния хаос. Сред тях са бурята "Даниел" - най-смъртоносният средиземноморски циклон, подобен на тропически, в историята, който според експертите е бил изострен от предизвиканото от човека изменение на климата, и тежките горещини по света. Всъщност средната глобална температура за юли беше официално обявена за най-високата в историята и вероятно най-високата, която планетата е виждала от 120 000 години насам.

Нещо повече, в неотдавнашен доклад на ООН се казва, че светът е на път да достигне температура от 2,9 градуса над прединдустриалните нива - и това дори при спазване на настоящите ангажименти в областта на климата. Нима Нострадамус е очаквал всичко това?

Алманах на Стария Мур
Алманахът на Стария Мур се издава неизменно от повече от 250 години и е много обичано годишно ирландско списание, което съдържа множество статии, най-известните от които са поредица от предсказания за следващата година.

Изданието за 2023 г. се гордееше с дълъг списък от прогнози, много от които, трябва да се признае, не са се сбъднали (все още чакаме пристигането на извънземни, а папата все още е Франциск). Въпреки това в списъка има и злато, тъй като в него се говори за радикално разрушителния възход на изкуствения интелект и - което е най-поразително - за някаква "драма с подводница", която ще се разиграе през 2023 г.

Това е изключително прозорлива информация, като се има предвид, че през 2023 г. наистина се случи най-известният инцидент, свързан с подводници, след потъването на "Курск". А именно - шокиращата имплозия на "Титан" на OceanGate по време на пътуването му до останките на "Титаник", която причини смъртта на всичките петима пътници.

Сагата с "Титан" привлече вниманието на целия свят през юни, като много спорове се завъртяха около мерките за безопасност, предприети от компанията.

#бъдеще

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници