Бъдещето или ще е зелено, или няма да има бъдеще

Бъдещето или ще е зелено, или няма да има бъдеще
A A+ A++ A

Бъдещето или ще е зелено, или няма да има бъдеще. На една опустошена планета какво значение има колко ще струва млякото или кой къде работи, като няма къде да живеем. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Планът за устойчивост и развитие на България е с много голям компонент на зелената част във връзка с нисковъглеродната икономика, биоразнобразието, устойчивото земеделие. Това са трите основни стълба, които са в рамките на Зелена България. Имаше задължение за този План, поне 37% да бъде в частта на зеления компонент", добави той.

По думите на Сандов ЕС е заложил достатъчно механизми за контрол и прозрачност на изплащане на средствата по Плана, защото това са публични средства и освен това може да се наложи да ги връщаме, ако не се справяме.

"Този План успя да получи зелена света чак след като успя да отключи два процеса – единият от които е върховенството на закона и гаранцията, че България има гаранцията за самоконтрол, което гарантира контролът и върху харченето на европейски средства", каза още Сандов.

"Не вярвам, че въглищните централи ще продължат да работят не само в България, а където и да било в Европа след 2035 г. Това, че ние сме поели политически ангажимент за 2038 г. е отделен въпрос – повече за успокоение на хората, които се намират в този регион. Кой би функционирал в една система, която е на загуба", добави той.

Според министъра на околната среда и водите механизмът за възстановяване и устойчивост от пандемията е направил Зелената сделка още по-важна, войната в момента показва, че тя е още по-важна.

 "Тези външни предизвикателства показват, че планът на ЕС, свързан с позеленяването на икономиката и обществото ни е част от решението", заяви Сандов.

#Борислав Сандов #бъдеще

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай