Храните с палмово масло да се означават като вредни, както цигарите, поиска Найденов

Храните с палмово масло да се означават като вредни, както цигарите, поиска Найденов
„Срам за България е саламуреното сирене да бъде с растителни мазнини", каза министърът на земеделието и храните МирославНайденов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Млечните продукти, в които са вложени растителни мазнини, да носят етикет „Вредно за вашето здраве", както се означават цигарите предложи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха пресцентърът на ведомството.

По думите му съпротивата на представители на бранша пречи на такава промяна в нормативната уредба, но въпреки това тя ще влезе в сила от 1 януари 2013 г., предаде „Дневник".

„Бизнесът с палмово масло е за милиарди и лобито е много силно", посочи министърът, добавяйки, че човешкото здраве не може да се мери с пари и няма да има отстъпление.

„Срам за България е саламуреното сирене да бъде с растителни мазнини", каза Найденов.

Според него заради некачествената храна България е на първо място по сърдечно-съдови заболявания в Европейския съюз.

На дискусия за чистотата на храните зам.-министърът Цветан Димитров изтъкна в подкрепа искането на Франция да бъдат увеличени вносните мита за палмовото масло.

Той увери, че целта на наредбата е млекопреработвателните предприятия да работят със суровина, доставяна от българските животновъди.

Според съобщението на пресцентъра в подкрепа на министерството са се изказали и представители на млекопреработвателни комапнии.

Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите посочил, че палмовото масло се внася нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества.

Председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров казал, че ако се приеме наредбата, тя трябва да се изпълнява и да има контрол.

„България има няколко продукта, с които е позната и това са киселото мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. Нека да запазим тези продукти", допълнил Зоров.

Велимир Бояджиев, изпълнителен директор на „Лактима", казал, че не е против наредбата в частта за съдържанието на растителни мазнини, а заради наложения непазарен подход, информира пресцентърът.

Според сега действащите разпоредби продуктите с животински и растителен произход трябва да се излагат в различни витрини в магазините. Освен това храните, наподобяващи млечни продукти, също са с означение, че мазнината в тях е растителна.

#министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #млечни продукти #сирене #палмово масло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници