Обичате сирене? Ще имате здрави черва, сърце и нисък холестерол

Обичате сирене? Ще имате здрави черва, сърце и нисък холестерол
A A+ A++ A

Консумирането на сирене влияе положително на сърцето, червата, на когнитивното здраве, също така защитава от захарен диабет втори тип. За това съобщава “Дейли Мейл”, позовавайки се на последни изследвания, публикувани в медицинския журнал “Нутриент”. Сирене с по-високо съдържание на калций води до по-голямо намаляване нивото на лошия холестерол.

Независимо от опасенията, че наситените мазнини в сиренето повишават нивото на холестерола в кръвта, нови, наскорошни изследвания показват точно обратното, отбелязват учени.

Доц. д-р Ема Фини от Института по хранителни продукти и здраве към Университетския колеж в Дъблин провела шестседмично изследване, в което взели участие 164 души над 50-годишна възраст, с леко повишено ниво на холестерола. Резултатите в крайна сметка показали, че групата участници в експеримента, които употребявали мазни сирена, действително имала понижение на общия холестерол и на „лошия“ холестерол.

Според доктор Фани причината е в това, че отличителната „матрица“ на сиренето, т.е., неговата молекулярна структура и уникални компоненти, дават на организма повече полза, отколкото вреда.

В „матрицата“ на сиренето има нещо специфично. Процесите се случват така, че в кръвотока попадат по-малко наситени мастни киселини, когато те идват от сиренето, в сравнение например с маслото. Смята се, че част от мазнината се свързва с калция, образувайки своеобразен „сапун“, поради което тази мазнина не се всмуква в червата, а се изхвърля от организма при дефекация, пояснява експертът. Д-р Фини потвърждава с още едно изследване и теорията, че калцият понижава абсорбцията на мазнините. В крайна сметка излиза, че сирене с по-високо съдържание на калций води до по-голямо намаляване нивото на лошия холестерол.

Сред привържениците на теорията, че сиренето може да защити от захарен диабет е прессекретарят на Британската диетична асоциация Франки Филипс. Той смята, че един от компонентите на наситените мазнини, получавани от сиренето и другите млечни продукти, са полезни сами по себе си и защитават от диабет тип 2.

„Наситените мазнини са редица вещества, съдържащи се в млечните продукти, но те не оказват същото вредно въздействие като другите наситени мазнини като обработените“, обяснява специалистът.

Според експерта на диабетиците и на хората от рисковите групи за това заболяване се препоръчва да ядат сирене и други млечни продукти. „За страдащите от диабет сиренето не повишава нивото на захар в кръвта, затова е подходяща храна“, добавя той.

Редовната употреба на сирене подобрява здравето на мозъка, паметта и мозъчната функция при възрастните хора. Японски учени анализирали менюто на повече от 1500 души над 65 години и стигнали до извода, че тези, които ядат сирене ежедневно или дори само веднъж седмично, показват по-добри резултати в когнитивните тестове и са с по-нисък риск от развитие на деменция в сравнение с онези, които въобще не консумират този продукт.

„Редовната употреба на сирене е свързано с подобряване здравето на мозъка при възрастните хора“, такъв извод направили учените. Отделно изследване, представено на конференция на Американската общност по хранене, също показало, че тип пробиотици (или „добри“ бактерии), които по естествен начин се съдържат в сиренето и другите млечни продукти, като йогуртът или млякото, подобряват паметта и мозъчната функция на хора в напреднала възраст с умерени когнитивни нарушения.

„Смята се, че пробиотикът, който бил даван във вид на напитка, възстановил баланса на микробиома в червата, бактериите, гъбичките и вирусите, живеещи в храносмилателния тракт и на свой ред повлиява функцията на мозъка“, се казва в статията.

Отбелязва се също така, че сиренето съдържа високо ниво противовъзпалителни молекули, наречени олеамиди и дехидроергостерини, които са изключително полезни за мозъка. Като полезни сирена учените определят пармезана и повечето видове с плесен.

Д-р Фини препоръчва на ден да консумираме около 30 г сирене (колкото кибритена кутийка), тъй като такова количество няма да окаже негативно влияние върху здравето на сърцето и дори може да е полезно. По-предпазлив в своите препоръки е кардиологът д-р Оливър Гутман.

„Изследвания показват, че консумирането на 30-40 г сирене на ден вероятно е много полезно, но да не забравяме, че то съдържа много сол и е висококалориен продукт. Т.е., може да повиши теглото“, казва докторът. Според него употребата на по-голямо количество сирене, още повече ежедневно, може да наклони везните в обратна посока, а не в полза на здравето.

В крайна сметка повечето експерти и различни медицински специалисти смятат, че на ден е достатъчно да се изяждат не повече от 30-50 г сирене. Ако пък се налага намаляване на мазнините в менюто, се препоръчва сиренето да е с не повече от 30% масленост, а най-добре – не повече от 20%. Желателно е да се ограничават от консумацията на мазни сирена хората с наднормено тегло и хипертония. Както и страдащите от артрит или мигрена.

#сирене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници