Земеделците блокират София?

Земеделците блокират София?

фейсбук

A A+ A++ A

Ако до петък исканията на земеделските производители не бъдат изпълнени от правителството, те ще блокират столицата. В това са категорични протестиращите от Великотърновска област, потвърди Симеон Караколев от Българска аграрна камара, предаде кореспондент на "Фокус“. Той допълни, че решението е на земеделци от цялата страна.

И днес пътят София – Варна ще бъде блокиран край великотърновското село Шереметя, като този път стачката ще продължи около четири часа. Полицията е създала организация, за да не се образуват километрични опашки, но на камионите вероятно отново ще се наложи да изчакват на място.

Ефективният протест започва в 10:00 часа, като днес освен вълна и слама, на пътя ще горят и зеленчуци, и плодове.

Караколев уточни, че има напредък в преговорите с властта, но той е минимален.

"Имаме леко сближаване на позициите, но като цяло все още няма нищо решено. Няма я все още рамката, на която да се стъпи, за да кажем "да“, решили сме. Имаме предложения, влязохме в детайли. Днес предстои обсъждане на предложенията във всички структури, в цялата страна, на земеделски производители и се надявам в рамките на утрешния ден да имаме обратна информация“, допълни той.

За трети пореден ден в блокадата ще участват представители на всички сектори – зърнопроизводители, животновъди, овощари, зеленчукопроизводители, пчелари, животновъди.

"За да се решат нашите проблеми, трябва генерално да се промени политиката към дребното земеделие – към овощарството и градинарството. Казват, че ние сме толерирани и сме от секторите, които се подпомагат богато, а фактически сме принудени да изпълняваме наредби, които на практика са неприложими. Ние сме хора, които работим по нивите, нямаме достатъчно време да четем наредби. Ние просто искаме да работим и труда ни да бъде оценен“, обясни Петко Петков, зеленчукопроизводител от Горна Оряховица.

Той е категоричен и, че държавата трябва да се намеси най-вече в реализацията на продукцията, за да не се налага българските зеленчуци и плодове да се продават на безценица.

Напрежението остава сериозни, но преговорите продължават.

#земеделци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници