Остър задочен спор преди ротацията: Денков или Габриел ще оглави МВнР?

Остър задочен спор преди ротацията: Денков или Габриел ще оглави МВнР?

прес

A A+ A++ A

Востър задочен спор влязоха представители на управляващото мнозинство. Повод за размяната на словесни атаки стана постът на външния министър след ротацията. От ГЕРБ-СДС настояват Мария Габриел да съвместява премиерската позиция с тази на ръководител на МВнР. ПП-ДБ обаче искат Николай Денков да оглави външното ведомство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че смяната на Габриел като външен министър може да провали ротацията.

„В Меморандума, който сме подписали, ясно е записано, че Денков е един безспорен и много добър вицепремиер и министър на образованието. Това ни е в програмата. Сега ПП-ДБ казват: "На нас ни трябва Външно министерство, за да имаме излаз към света". Контрааргументът, който им казах, бе: "Когато Асен Василев предложи група министри само от ПП, то това не е ли излаз в сферата на икономиката, енергетиката, финансите? Когато министър Василев участва на ЕКОФИН - един от най-важните съвети, това не е ли излаз? Когато министърът на енергетиката участва във всички регионални геостратегически срещи, това не е ли излаз? Когато министърът на отбраната в тази воюваща обстановка в света участва в срещи на НАТО с най-силните евроатлантически партньори, това не е ли излаз?”, коментира Борисов в кулоарите на парламента.

Според него Мария Габриел трябва да е и външен министър, и премиер, а Денков - специален вицепремиер и министър на образованието. „Как си представяте всички министри и зам.-министри да са на ПП-ДБ, а Мария да седи в МС като кукувица? Да трябва да се моли всеки ден на Асен Василев, който сега си командва всички министри в САЩ? Успехите на България във външнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел. Много от опитите на правителството да действа по други канали се провалят”, подчерта Борисов, цитиран от NOVA.

„В МВнР, освен Мария Габриел, няма нито един друг човек на ГЕРБ. Мога да направя някакви компромиси при ротацията, за да няма трусове. Но и с това условие вече става нахално”, смята той.

Темата коментира и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Това, което в момента говорим, е как да направим така, че да има минимални трусове и промени в управлението. За нас ротацията означава пълна ротация между Мария Габриел и Николай Денков. Най-логично е, и ние заставаме зад това, Габриел да бъде премиер. Това обаче е тежка задача и не мислим, че е нормално и че тя трябва да се съвместява с поста на външен министър. Аз знам какво означава да си премиер – означава да имаш отговорност към всички министерства и тази задача е толкова тежка, че по никакъв начин не е хубаво да се съвместява повече от една роля. Неслучайно в Европейския съюз няма нито един премиер, който да е и външен министър", заяви Петков.

„Едновременно с това мисля, че има много формати в ЕС, където се явяват само външните министри. И ще е странно българският премиер да бъде на тези формати. Ще бъде странно и да нямаме представителство там. Ние заставаме за Мария Габриел - тя ще бъде добър премиер. Но вярваме, че специалният статут на академик Денков и на Мария Габриел може да бъде запазен най-добре и лицето на България да бъде едно, независимо от ротациите. Затова те трябва да сменят пълните си позиции и вицепремиер и министър на външните работи да бъде Денков”, каза още Петков.

Той уточни, че с ГЕРБ се водят преговори по темата.

„Не мисля, че „сглобката” ще се счупи заради претенциите към премиерски и министерски пост. Смятам, че сме разумни”, изтъкна още Кирил Петков.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници