Среща на земеделците с Денков преди готвения протест

Среща на земеделците с Денков преди готвения протест

НАЗ

A A+ A++ A

Земеделските производители са поканени на среща днес в Министерския съвет. В нея се очаква да участват министър-председателят Николай Денков, ресорният министър Кирил Вътев и министърът на финансите Асен Василев. Срещата е с част от браншовите организации.

"Независимо какво се реши на срещата утре земеделците ще протестират. И аз бих застанал до тях по две причини - тежките зелени изисквания, които ги правят нерентабилни и нерегламентирания внос от трети страни", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в събота.

Ако не се стигне до договаряне по настояванията на земеделците, те ще излязат на протест в цялата страна на 6 февруари. Исканията им са свързани с подпомагането, приемането на законодателни инициативи и позицията на България в Европа по отношение на рестрикциите, които понасят, заради зелената сделка.

Срещата се случва на фона на невижданите протести на земеделци в Европа.

Сектор „Зърнопроизводство" е със загуба от 28% на декар за 2023, което е най-тежката загуба през годините досега, коментира председателят на Регионален съюз на фермерите „Дунавско зърно" в Русе Милен Коев. Компенсациите, за които настояват земеделците са за да се намали вътрешнофирмената задлъжнялост, достигаща до над 40%.

По време на срещата с Николай Денков и екипа му в неделя, земеделците са готови на компромиси, каза още Милен Коев, но не и по отношение на подпомагането. Той е категоричен, че ако не се разберат за мерките от страна на държавата по трите точки от исканията им, на 6 февруари ще излязат на ефективни протестни действия в цялата страна.


#протест #акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници