Вътев за протестите на земеделците в Европа: България е в абсолютно същата ситуация

Вътев за протестите на земеделците в Европа: България е в абсолютно същата ситуация
A A+ A++ A

Европа протестира основателно. Всички земеделски производители в момента са притиснати от високите разходи по стандартите, които изпълняват, и от конкурентния внос от Украйна. България е в абсолютно същата ситуация. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти.

"България не е изключение. Знаете, че петте най-близки до Украйна държави - Румъния, Унгария, Полша, Словакия и България, на практика са най-потърпевши от украинския внос. Постарахме се максимално да предпазим нашия пазар от дъмпингов внос. Естествено, има и хора, които са заинтересовани това да се случва, но ние сме длъжни да си пазим и производителите", посочи министърът.

По думите му има добър диалог със земеделските производители. "Между тях има разумни хора, има и такива, които искат на всяка цена да правят протести", заяви Вътев. Той съобщи, че в неделя в 15 часа е срещата между него, земеделски производители, премиера и финансовия министър.

"Това ще е третата ни среща. Има разбираем и обективен проблем, който възникна вследствие на това, че след приемането на бюджета изведнъж се появиха едни претенции за подпомагане вследствие на поредицата от кризи и най-вече загубите заради войната в Украйна. Сумата е набъбнала доста и след като е приет бюджетът и тя не е предвидена в него - става дума за 550 милиона лева, това много трудно може да се получи без преразглеждане на бюджета", добави земеделският министър.

#земеделци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници