Пет сутрешни навика, които понижават кръвното налягане

Пет сутрешни навика, които понижават кръвното налягане
A A+ A++ A

Високото кръвно налягане е основен фактор за сърдечносъдови заболявания, инсулт, бъбречни заболявания и други сериозни здравословни проблеми. Контролът на кръвното налягане е от съществено значение за доброто здраве и за намаляване на риска от тези заболявания.

Има няколко полезни сутрешни навика, които могат да помогнат за контрол на кръвното налягане. Те включват:

  • Ограничаване на кофеина

Кофеинът е стимулант, който може да повиши кръвното налягане. Препоръчително е да се ограничи консумацията на кофеин до 400 милиграма на ден, което се равнява на около четири чаши кафе.

  • Здравословна закуска

Пропускането на закуска може да доведе до повишени стойности на кръвното налягане. Здравословната закуска, която включва пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и протеини, може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвното налягане.

  • Елиминиране на добавените захари

Добавените захари могат да повишат възпалението в тялото, което от своя страна може да доведе до високо кръвно налягане. Препоръчително е да се избягват храни и напитки, които съдържат добавени захари.

  • Регулярно спортуване

Физическата активност е важна за цялостното здраве, включително и за контрол на кръвното налягане. Препоръчително е да се спортува поне 30 минути всеки ден.

  • Медитация и дълбоко дишане

Техниките за дълбоко дишане могат да помогнат за намаляване на стреса и за подобряване на контрола на кръвното налягане. Препоръчително е да се медитира или да се практикува дълбоко дишане сутрин след събуждане.

Ако имате високо кръвно налягане, е важно да се консултирате с лекар, за да получите подходящия план за лечение. Упражненията, здравословното хранене и контролът на стреса са важни компоненти на този план.

Ето някои конкретни съвети за здравословна закуска:

  • Яжте пълнозърнести храни, като овесени ядки, пълнозърнест хляб или тост.
  • Добавете плодове и зеленчуци, като банан, ябълка, портокал или броколи.
  • Яжте протеини, като варени яйца, кисело мляко или сирене.

Избягвайте закуски, които съдържат много наситени мазнини, рафинирани въглехидрати или добавени захари. Те могат да повишат кръвното налягане и да доведат до други здравословни проблеми.

#кръв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници