Търговията с кръв: Как може да бъде решен проблемът с кръводаряването?

Търговията с кръв: Как може да бъде решен проблемът с кръводаряването?

pixabay

A A+ A++ A

Между 300 и 600 лева за банка кръв, като тази сума варирала според кръвния резус фактор - толкова са плащали близки на пациенти в нужда от Русе. Всичко това стана ясно в края на миналата седмица, когато в града беше разкрита престъпна група за търговия на кръв. По време на операцията са задържани трима души.

"Многократно гражданите са се оплаквали, но е и видимо за всеки, който мине през двора до 12:00-13:00 часа, че има лица, които предлагат кръв срещу заплащане. В писмена форма пред две ръководства съм молила да бъде назначена охрана на входа, която да възпрепятства, но се оказа, че дворът на болницата е обществено място и всеки може да е там. Това влияе негативно върху имиджа на болницата, на отделението и на хората, които работим тук", каза в "Денят започва" д-р Биляна Цветанова - началник на отделение "Трансфузионна хематология" към УМБАЛ "Канев" - Русе.

Дилъри на донори на кръв: Разбиха престъпна група в Русе

Темата с търговията с кръв коментираха в студиото на "Денят започва" бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и адвокатът по "Медицинско право" Мария Петрова.

Ако има желание, целият процес на кръводаряване може да се управлява добре и да е правилно насочен, така че да няма черен пазар на кръв, каза Ненков.

"Моята теория е, че хората, които управляват системата на здравеопазването и страната, чисто по ориенталски, когато имат здравословен проблем, вдигат телефона на директора на някоя голяма болница и една линейка я докарва в София. И този, който вдига телефона, остава с впечатлението, че нашата система работи перфектно", коментира той.

По думите му, идеята за кръводаряване не е добре представена:

"Като дариш кръв по никакъв начин няма да бъде заразен с каквото и да е, по никакъв начин."

Адвокатът по "Медицинско право" Мария Петрова подчерта, че ние си затваряме очите пред този проблем, а системата е безсилна да го реши:

"В безсилието си чрез бездействието си тя толерира всичко това, което наблюдаваме като черен пазар на кръв и кръвни продукти", допълни тя.

За нея решение има няколко стъпки - добра информационна кампания, за да може обществото да оцени този хуманен акт, промени в Закона за кръвта и кръвните продукти и подходящи стимули за кръводарителите.

#кръв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници