Bloomberg: Путин проверява дали САЩ са готови да участват в преговори за мир

Bloomberg: Путин проверява дали САЩ са готови да участват в преговори за мир

kremlin.ru

A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин проверява дали САЩ са готови да участват в преговори за прекратяване на войната в Украйна, пише Bloomberg, като се позовава на свои източниц.

Според двама души, близки до Кремъл, той е дал сигнал на САЩ по косвени канали, че е отворен за дискусия, включително потенциално за бъдещи мерки за сигурност на Украйна.

Според тях Путин може да се откаже от две ключови позиции: неутрален статут за Украйна и противопоставяне на евентуално членство в НАТО.

Това се случва, въпреки че руският лидер превърна заплахата от НАТО в основно руско оправдание за своята инвазия.

В замяна на това Киев ще трябва да приеме контрола на Кремъл върху 18% от украинската територия, която руската армия окупира - нещо, което Володимир Зеленски категорично отхвърли.

Представители на САЩ заявиха, че не виждат признаци, че Путин има сериозни намерения за прекратяване на конфликта, а говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън в интервю за Bloomberg е заявила, че съветът "не е запознат с описаните промени в позицията на Русия".

По-рано The New York Times писа, че "публично руският президент Владимир Путин заявява, че е готов да продължи войната за неопределено време. Но чрез каналите на "задкулисната дипломация" той дава тих знак на Запада, че е готов за мирно споразумение възможно най-скоро".

#Владимир Путин #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници