Денков: Бюджет 2024 е за хората, за силна икономика и ни приближава към еврото

Денков: Бюджет 2024 е за хората, за силна икономика и ни приближава към еврото

прес

A A+ A++ A

Има как да сме финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и бизнеса, това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет, на което той представи основните параметри на изпълнението на Бюджет 2024.

"В една от точките на днешното заседание ще приемем постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 година. С него задаваме правилата, с които министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики", посочи министър-председателят.

Той посочи и параметрите на това постановление - минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и стана 933 лева, до края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация (актуализацията ще важи он 1 януари тази година); значително увеличен е и пакетът от социални помощи, без увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и подпомагане на децата; значително увеличени са и средствата за здравеопазване, финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20 процента, дават се и 15 млн. лева за репродуктивно здраве; има увеличение с 50% и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане; учебниците стават безплатни до 12 клас по всички основни предмети.

Правителството продължава и политиката по изграждане и реконструкция, пристрояване и надстрояване на детски градини и училища, остават и безплатни детските градини.

"Трябва да отбелижим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините чрез проекти, които са обявени прозрачно, а тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано", допълни академик Денков.

Ако трябва да определим с две думи Бюджет 2024 - това е бюджет за хората и за силна икономика, той ни приближава към еврото и европейския начин на живот, каза още премиерът.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници