Магнитни бури февруари 2024: Кога да ги очакваме и как да се предпазим от тях?

Магнитни бури февруари 2024: Кога да ги очакваме и как да се предпазим от тях?

интернет

A A+ A++ A

Кога да очакваме магнитни бури през февруари 2024 г.? Като цяло вторият месец на годината ще бъде спокоен. Очакват се по-сериозни смущения едва в края на периода.

Неблагоприятни дни февруари 2024

Най-опасните дни през месец февруари ще са 24, 25, и 26. Геомагнитното смущение ще достигне 3 бала.

Магнитни бури през февруари 2024– график
Магнитни бури през февруари 2024

Магнитни бури през февруари 2024 – влияние върху здравето

Какво представляват магнитните бури и какви са причините за възникването им?
В центъра на Земята има течно ядро, което се състои от сплав с основните компоненти – желязо и никел. Неговата ос съвпада с полюсите на планетата. Благодарение на магнитното (геомагнитно) поле Земята запазва атмосфера, която я предпазва от космически потоци и отломки от метеорити.

По време на слънчеви изригвания плазмата се изхвърля в открития космос. Това освобождава огромно количество енергия. Заедно с него в околното пространство се отделят заредени частици, които космическият вятър отнася към Земята. Когато навлязат в атмосферата, те нарушават стабилността на магнитното поле, причинявайки геомагнитни бури с продължителност от няколко часа до няколко дни.

Учените са установили, че периодичността на геомагнитните смущения в земната атмосфера е пряко свързана с 11-годишния цикъл на слънчевата активност. Благодарение на многогодишни наблюдения те заключават, че има трудни периоди за метеозависимите хора, когато бурите се случват до 50 пъти в годината, както и леки периоди – не повече от 1-2 смущения за едно и също време.

Но не само изригванията влияят на интензивността на слънчевия вятър. Смущенията в магнитното поле на Земята се причиняват и от фрагменти от метеорити, изгарящи в нейната атмосфера.

Как магнитните бури влияят на хората и природата?

В периоди на смущения в геомагнитното поле настъпват трудни дни за зависимите от времето хора. Тяхната работоспособност е намалена, координацията е нарушена, появяват се главоболие и промени в кръвното налягане, пристъпи на тахикардия, ангина пекторис, бронхиални спазми. Рисковата група включва хора с анамнеза за заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система, ендокринни заболявания и заболявания на централната нервна система.

Дисбалансът на магнитното поле на Земята също оказва негативно влияние върху природата. При силни смущения цикличността на приливите се променя, животните се държат неспокойно, поведението, водено от инстинкти, е необичайно, а развитието на растенията неочаквано се ускорява (или забавя).

График на магнитни бури може да се състави не само от дългосрочни прогнози на астрономи, но и от повиквания на линейки в големите градове. В неблагоприятни дни има 2,5 пъти повече инсулти и инфаркти, отколкото в спокойни дни.

Как да се подготвим за магнитни бури през февруари 2024?

Степента на чувствителност зависи от възрастта, медицинската история, психологическото състояние и мястото на пребиваване. Зависимите от времето хора реагират различно на опасните дни. Някои усещат влошаването още 1-2 дни преди геомагнитните смущения, други в пика, а трети след като показателите на магнитното поле са се върнали към нормалните стойности.

Как да се предпазим от негативното въздействие през опасните дни на февруари 2024?

Знаейки за вашата зависимост от времето, трябва да започнете да се подготвяте предварително. Преминете към редовен дневен режим, прекарвайте повече време на чист въздух и отделяйте време за разходки преди лягане.

Препоръчително е не само да имате под ръка календар на магнитните бури за февруари 2024 г., но и да слушате прогнозите на синоптиците.

Погрижете се за:

Намаляване на емоционалния и физически стрес

Следете редовния прием на лекарства, ако са предписани от лекар

Намаляване на интензивността на обучението

Заменете кафето с билков чай

Придържайте се към здравословни храни, изключете от дневното меню пикантни и пържени храни, които повишават кръвното налягане

За хора с повишена чувствителност към геомагнитни смущения е препоръчително да живеят в апартаменти не по-високи от 5 етаж

Какво не трябва да правите по време на магнитни бури

Какво не трябва да правите по време на магнитни бури, ако сте чувствителни към времето?
Препоръчително е да се придържате към здравословен начин на живот в очакване на опасните дни през февруари 2024. След като се запознаете с датите на магнитните бури, трябва да планирате времето си така, че евентуално влошаване на състоянието ви да не повлияе на вашата работоспособност.

Можете да избегнете промени в кръвното налягане, като намалите времето, през което използвате електронни устройства.

Не се препоръчва:

Шофиране на автомобили на дълги разстояния

Слушане на силна музика

Злоупотреба с алкохол и кафе

Взимане на важни решения – вероятността от грешки е твърде висока

Ако в таблицата, показваща графика на магнитните бури за февруари 2024 г. вероятността от геомагнитни смущения е висока, не пътувайте на дълги разстояния в тези дни. Трудно ще ви бъде да се аклиматизирате. Влошаването на здравословното състояние може значително да намали работоспособността ви и да провали дългоочакваната ви почивка.

Магнитни бури-съвети

Ще бъде по-лесно да издържите опасните дни, ако 2-3 дни преди магнитна буря започнете да приемате успокоителни от арсенала на традиционната медицина – билкови чайове с добавка на лайка, маточина, мента, лавандула, настойки от глог и валериана . Контрастен душ и самомасаж на краката и главата ще помогнат за стабилизиране на съдовия тонус. Винаги трябва да носите със себе си хапчета за облекчаване на пристъп на паника.

Трябва да се опитате да избегнете стреса, посещенията на многолюдни места, да се отпуснете колкото е възможно повече, да се погрижите за удобен матрак – в дните на магнитни бури вероятността от развитие на безсъние се увеличава. Съвременната астрофизика прогнозира слънчевите изригвания още преди да се появят. Това време е достатъчно, за да се подготвим предварително за смущения в геомагнитното поле на Земята.

Можете да разстроите нервната си система, ако постоянно драматизирате и очаквате нещо лошо по време на магнитни бури. Междувременно те имат не само отрицателно въздействие върху хората, но и положително. Това е време на повишена креативност. Спортистите поставят рекорди, а креативните хора напълно разкриват своя талант.

Превантивните мерки трябва да са насочени към подобряване на здравето, поддържане на физическата активност и стабилизиране на режима на работа и почивка. Трябва да мислите за здравето не само когато има магнитни бури, а всеки ден.

#геомагнитна буря #магнитна буря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници