Тимошенко с Борисов сравняват украинските медии

Тимошенко с Борисов сравняват украинските медии
За украинците новият газов договор между България и „Газпром" е като дежа вю от 2009 г., когато тогавашният премиер Юлия Тимошенко подписа договор за внос на руски газ при същите условия. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Подписаното от България и „Газпром" споразумение за цената на природния газ напомня много на сключения от Украйна газов договор с руския газов гигант, съобщават украински медии.

Става дума за 10-годишно газово споразумение с руската компания „Газпром", с 20% отстъпка от цената на газа, вързана за тази на петрола.

За украинците това е като дежа вю от 2009 г., когато тогавашният премиер Юлия Тимошенко подписа договор за внос на руски газ при същите условия.

Сега обаче е 2012 г. и това са параметрите на чисто ново споразумение, подписано от България на 15 ноември заедно със споразумение за участие в „Южен поток", амбициозен проект за доставки на газ, създаден от Русия, за да диверсифицира маршрутите за доставки към Европа, заобикаляйки Украйна, посочват изданията, цитирани от БГНЕС.

Най-видимата разлика между двата договора (до момента) е че в Украйна Тимошенко сега е в затвора и излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт заради подписването на това споразумение.

Изпълнителният директор на държавната газова компания „Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че новото споразумение ще донесе руски газ до крайните потребители на цени, поне с 5-7% по-ниски от настоящите.

Той подчерта, че най-големите победители от споразумението ще бъдат индустриалните потребители в страната.

#Газпром #България #Юлия Тимошенко #Украйна #Бойко Борисов #премиер #Южен поток #Русия #Булгаргаз #Димитър Гогов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници