Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа

Денков пред CNBC: Украйна се бори за цяла Европа

БГНЕС

A A+ A++ A

Украйна се бори не само за своята територия, за страната, но и за цяла Европа. Това каза премиерът Николай Денков в интервю за CNBC. Той беше гост в студиото на американския телевизионен канал в Давос, където участва в годишната среща на Световния икономически форум.

"Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни, всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна. Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение", каза той в интервюто, поместено на сайта на CNBC.

На въпроса какво е неговото послание към Виктор Орбан, българският премиер отговори: "Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, голяма общност, която се грижи за хората, и затова е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо".

Според него Унгария трябва да бъде "част от решението, а не част от проблема". Относно това как ЕС ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, акад. Денков посочи, че "най-значими са аргументите на логиката".

Според премиера съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство. Той смята, че Балканите са "една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там".


#Йордан Раденков #Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници