Храните, които да не претопляме в микровълновата

Храните, които да не претопляме в микровълновата

pixabay

A A+ A++ A

Микровълнова фурна днес има в почти всеки дом. Помага при затопляне и готвене на храна, размразяване. Но има определени правила за безопасност, ако бъдат нарушени, устройството може да стане опасно. Не всички храни могат да се готвят или затоплят в микровълнова фурна, както и не всички видове съдове могат да се използват. Какви прибори са необходими за микровълновата?

За да претоплите храна или да готвите в микровълнова фурна, трябва да използвате съдове за готвене без никакви метални части, включително дръжки, ръбове, инкрустации и др. Освен това, не загрявайте и не гответе храна в купи с лъскава боя.

Пластмасовите съдове се допускат само ако има обозначение, че са устойчиви на нагряване в микровълнова фурна, или съответните маркировки върху самия съд или върху капака. Стъклените съдове са подходящи за използване в микровълнова фурна, както и хранителният силикон, който се използва за печене на различни сладкиши и приготвяне на десерти.

Храна, която може да се затопли в микровълнова фурна

Използването на микровълнова фурна е възможно както за готвене, така и за затопляне на много храни, но не на всички. Но преди да готвите, размразите или претоплите цели зеленчуци, трябва да направите дупки в тях с вилица или клечка за зъби. В противен случай те могат да се спукат или експлодират, зацапвайки вътрешността на печката.

Характеристики на готвене

В микровълнова фурна можете да готвите различни видове полуготови продукти, които са предназначени за микровълнова фурна като пица, хапки, бургери и др. В микровълновата можете да приготвите пуканки, да освежите еднодневен хляб или леко застояли сладкиши. Можете да готвите яйца в микровълнова фурна, но те трябва да са без черупки. По време на процеса на готвене в яйцето се кондензира водна пара, за която няма изход. Следователно цялото яйце просто ще избухне по време на готвене.

Храни, които не могат да се готвят в микровълнова фурна Забранено е да се нагрява, размразява или готви грозде в микровълнова фурна: то бързо се запалва и образуват плазмени съсиреци. Това е йонизиран и много горещ газ, който се състои от различно заредени частици. Образуването на този състав може да доведе до повреда на устройството, пожар и нараняване.

Забранява се затоплянето или готвенето на люти чушки в микровълнова фурна във всичките им варианти и видове, включително сушени, смлени или пресни чушки, както и използването им като съставна част на ястие заради капсаицина. При нагряване капсаицинът се изпарява и ако извадите много люта чушка от фурната, може да почувствате силно парене в очите, изгаряне на кожата и лигавиците.

Бебешка храна

Забранява се затоплянето на бебешка храна в микровълнова фурна. Нагряването може да бъде неравномерно, особено без разбъркване, което може да доведе до изгаряния по устата и гърлото. Внимавайте с кожата Бъдете много внимателни, когато претопляте и готвите храна с кожа, кора или каквато и да е външна обвивка, като например колбаси и колбаси. Ако това са продукти с черупка, тя трябва да бъде пробита или срязана, за да се предотврати експлозия на продукта, пише actualno.com.

#храни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници