ДСБ няма да участва в избора на нов конституционен съдия

ДСБ няма да участва в избора на нов конституционен съдия
От ДСБ са категорични, че партията няма да участва и в консултации за вот на недоверие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДСБ няма да участва в процедура по избор на нов член на Конституционния съд на мястото на скандалната съдийка Венета Марковска, заяви зам.-председателят на партията Радан Кънев.

„Няма да участваме в процедура по избор на нов член на Конституционния съд от квотата на парламента без отмяна на предишното решение на Народното събрание“, каза Кънев в понеделник, цитиран от БГНЕС.

Тъмносините са убедени, че без отмяна на решение на парламента за избор на Венета Марковска единственото, което ще се постигне, е задълбочаване на конституционния проблем.

Ако не се стигне до отмяна, депутатите на ДСБ няма нито да издигат и да подкрепят кандидати, нито да участват в самия избор, изтъкна Радан Кънев.

Доскорошният претендент на партията за мястото в Конституционния съд – Екатерина Михайлова, също е заявила, че няма да участва в опорочена юридически процедура.

„ДСБ счита, че именно сега може да докаже дали България е правова държава или не. Това, което реши правната комисия, не е в съответствие със законите на страната“, коментира от своя страна синият депутат Иван Иванов.

Той е категоричен, че партията няма да участва и в консултации за вот на недоверие.

Иванов коментира и подписите, които България положи миналата седмица под новия договор за доставка на газ от Руската федерация и под окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“.

Подписаните договори не защитиха интереса нито на бизнеса, нито на потребителите и още по-силно привързаха страната към руската газопреносна система, смята той.

Според него от това дали ще намалее цената на парното от началото на следващата година ще се съди за реалните отстъпки за цената на природния газ.

Иванов съобщи, че двамата евродепутати от Синята коалиция ще искат среща с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер във връзка убеждението на сините, че България грубо нарушава европейското законодателство с подписа си под „Южен поток“.

От партията планират да създадат инициативен комитет, обединен около тезата „против“ АЕЦ „Белене“.

„Наш дълг към избирателите е да влезем в дебата за изграждането на АЕЦ „Белене“. Комитетът ще включва най-изявените говорители и хора, които заемаха тази позиция в продължение на десетилетие“, обясни Иван Иванов.

„Проектът АЕЦ „Белене“ е най-голямата измама на посткомунизма и представлява и екологичен риск“, коментира той.

От ДСБ са амбицирани да докажат, че цената на тока от АЕЦ „Белене“ ще е поне три пъти по-голяма от стойността на електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“.

#ДСБ #Конституционния съд #Венета Марковска #Радан Кънев #Народното събрание #Екатерина Михайлова #Иван Иванов #Южен поток #Русия #Руската федерация #Гюнтер Йотингер #България #АЕЦ „Белене" #АЕЦ „Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници