Важно за родителите: Как ще пътуват децата извън България след приемането ни в Шенген

Важно за родителите: Как ще пътуват децата извън България след приемането ни в Шенген
A A+ A++ A

Декларацията за съгласие на родител за извеждане на дете в страна членка на Шенген може да отпадне след присъединяването на България във въздушното пространство. Това ще се случи, ако до края на март държавата не регулира законодателството, посочва NOVA.

За да няма неправомерно извеждане на деца, в МВР вече е сформирана работна група, която ще обсъди пътуването на граждани след приемането на страната ни в пространството със свободно придвижване.

Моника Саристова е майка на две деца. Като родител, новината за влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода я кара да се замисли как при липса на паспортни проверки единият родител ще извежда детето извън пределите на България.

„Означава ли, че поради липса на паспортен и граничен контрол, един родител може да изведе децата без знанието и съгласието на другия? Как ще бъде контролирано това, защото досега се подписваха декларации”, попита Саристова.

Летищата в страната вече са готови за преминаването към новия начин на работа. Според указанията, които вече са получили, и ако не бъде променен законът, декларацията отпада.

„Няма да се изисква декларация за съгласие от другия родител. Всъщност, чисто технически, заминавайки за страна от Шенген, не се пресича граница. Пътуването е аналогично на вътрешен полет”, обясни Георги Чипилски, изпълнителен директор на Летище Бургас.

От Министерството на вътрешните работи заявиха, че вече е сформирана работна група, която да обсъди необходимостта от евентуални промени в българското законодателство, свързани с приемането на страната в Шенген.

Адвокати припомнят, че след промените в Семейния кодекс от август миналата година, всеки родител може да поиска от съда забрана детето му да напуска страната.

„Ако единият родител има опасения за начина на извеждане на детето, поставянето му в риск при евентуалното пътуване, може да подаде молба в районния съд по местоживеене на детето, с която да изложи своите притеснения и опасения”, обясни адвокат Юлия Раданова.

В момента законът не предвижда решение на въпроса какво се случва, ако след включване в Шенгенското пространство, единият родител не е информиран, че детето му ще бъде изведено извън страната.

Когато децата трябва да летят извън границата, регулацията е различна от тази при възрастните. В момента, за напускане територията на страната, се изисква декларация за съгласие от родител. След влизането в Шенген съществува хипотезата, че при пътуване със самолет няма да се изискват документи и за децата. Това ще се реши със законодателни промени. Важно е да се знае, че става въпрос за краткосрочни пътувания на дете. Това обясни и Йорданка Бекирска, адвокат и специалист по семейно право, в „Интервюто в Новините на NOVA“.

Тя поясни, че има много случаи на деца, които са задържани неправомерно на територията на България, независимо от това дали са доведени със съгласието на другия родител, или не. „Това е родителско отвличане. То се регулира с Хагската конвенция“, каза експертът.

Този проблем в старите страни членки на Шенген е уреден по определен начин, посочи адвокатът. „Там се изисква съгласие и от двамата родители, за да напусне детето територията на държавата“, допълни тя и напомни, че това важи само за краткосрочни пътувания.

„Промяната на местоживеенето е отвличане. В много страни това е криминализирано деяние, в България все още не е“, посочи Бекирска. Тя обаче поясни, че в някои страни режимът е по-лек, но се изисква уведомяване на другия родител, ако детето пътува.

#Шенген #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници