Ислямистки групировки в Алепо се обявиха против коалицията от Доха

Ислямистки групировки в Алепо се обявиха против коалицията от Доха
Представители на сирийските опозиционни групи постигнаха съгласие за формиране на Национална коалиция и групиране на бунтовническите сили под управлението на върховен военен съвет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Двете основни ислямистки групи, които се борят срещу силите на сирийското правителство в провинция Алепо, се обявиха против коалицията на опозиционните групировки, формирана наскоро в Доха.

Фронтът „Ал Нусра" и групировката „Лиуа ал Таухид" разпространиха в интернет видео материал, в който обявяват поддържаната от Запада „Национална коалиция" за заговорническа група и призовават за създаване на ислямска държава в Сирия, предаде „Франс прес", цитирана от БНР.

Представители на сирийските опозиционни групи проведоха четиридневна конференция в Доха преди близо две седмици, на която постигнаха съгласие за формиране на Национална коалиция и групиране на бунтовническите сили под управлението на върховен военен съвет, както и основаване на съдебна комисия за размирните райони.

Те планират да формират временно правителство, след като коалицията бъде международно призната. САЩ и ЕС вече приветстваха новата коалиция срещу режима на сирийския президент Башар Асад, единствено Великобритания се въздържа, заявявайки, че новата коалиция на сирийската опозиция е важна стъпка напред, но има нужда от още работа.

Срещата на сирийската опозиция е равнозначна на „обявяване на война", заяви тогава заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мукдад.

Мукдад каза, че опозицията не иска да реши проблема мирно чрез механизмите на ООН и посочи, че в документа, разпространен след срещата, се отхвърля възможността за диалог с правителството.

„Ние имаме нужда от подходящи оръжия", за да може бунтовниците „да сложат край на страданията на сирийците и на кръвопролитието", заяви преди седмица лидерът на новата коалиция Ахмад Моаз ал Хатиб.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 31 000 души.

#Сирия #Алепо #коалиция #„Ал Нусра" #„Лиуа ал Таухид" #президент на Сирия #режим #Башар ал-Асад #Доха #Катар #опозиция #Сирия #Сирия #коалиция #Ахмад Моаз ал Хатиб #оръжия #ООН #опозиция #бунтовници #президент на Сирия #Башар ал-Асад #зам.-министър на външните работи на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници